Με “σφραγίδα” Ζαβέρκου: Άρχισε η θεμελίωση του καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα στο Λάκκωμα
Άρχισε η θεμελίωση του καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα στο Λάκκωμα. Την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε ο εργολάβος και ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Αντώνης Ζαβέρκος «υπήρξαν συνολικά 7 προσφορές στον διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου. Τελικώς αναδείχθηκε αυτός που έδινε 26% έκπτωση».
Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε πως από τον αρχικό προϋπολογισμό των 2.200.000 ευρώ θα γλυτώσουν γύρω στις 450.000 ευρώ.
«Έχει μια εβδομάδα που το εργοτάξιο άρχισε εργασίες. Και σε 8-9 μήνες θα παραδώσει το έργο. Ήταν κάτι που το παλεύαμε για χρόνια. Από την στιγμή που έγινε ο διαγωνισμό και ξεκίνησαν οι εργασίες είμαστε πιο ήσυχοι και σίγουροι πως όλα βαίνουν καλώς», σχολίασε.
Μιλώντας για το καταφύγιο είπε πως θα έχει τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
«Θα είναι σε έκταση 33 στρέμματα σε αγροτεμάχιο στο Λάκκωμα Χαλκιδικής. Η συνολική δομημένη επιφάνεια είναι 1850 τ.μ.. Θα κτιστούν τέσσερα συνολικά κτήρια: γραφεία και χειρουργεία, αποτεφρωτήρας(εκεί θα οδηγούνται στην αποτέφρωση όσα ζώα πεθαίνουν στο αστικό ή περιαστικό περιβάλλον), αποθήκη με τροφές, και τέλος ένα ενδιαίτημα ζώων με τα κλουβιά (με θερμαινόμενα box για τα κουτάβια). Θα υπάρχει και πάντοκ, δηλαδή ένας χώρος σαν πάρκο, με γκαζόν που θα βγαίνουν για να παίρνουν αέρα αλλά και για να τα δείχνουν στις οικογένειες. Θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 170 αδέσποτα σκυλάκια από τους δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού. Θα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο και θα έχει γύρω στα 31 άτομα προσωπικό. Θα παρέχει δυνατότητα στειρώσεων, τσιπαρισμάτων και εξετάσεων, αλλά και αποθεραπειών. Εμείς ουσιαστικά θα παίρνουμε τα ζώα που είναι αδέσποτα, θα τα τσιπάρουμε, θα τα στειρώνουμε και θα τα εμβολιάζουμε. Στη συνέχεια θα επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι κτηνιατρικές ιατρικές υπηρεσίες (στειρώσεις, εμβολιασμοί) θα μπορούν να καλύψουν και τις αδέσποτες γάτες των παραπάνω δήμων».
Να σημειωθεί ότι το καταφύγιο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και ίδιους πόρους του ΣΥΠΠΑΖΑΘ.