Με κατάνυξη & λαμπρότητα η Κοίμηση της Θεοτόκου σε όλη την Ελλάδα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Με κατάνυξη & λαμπρότητα η Κοίμηση της Θεοτόκου σε όλη την Ελλάδα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκαπενταύγουστος σήμερα, το «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως αποκαλείται, με χιλιάδες πιστούς στους ναούς όλης της χώρας να τιμούν την Κοίμηση της Θεοτόκου, τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Με κατάνυξη και ιδιαίτερη συγκίνηση τελέστηκε η λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ίμβρο, χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην Παναγιά της Τήνου όπου χτυπά η καρδιά της χριστιανοσύνης, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και για τους πεσόντες του τορπιλισμού της Έλλης, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

Ίμβρος

Μήνυμα ελπίδας κι ενότητας στη γιορτή της Μητέρας του κόσμου από την Ίμβρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Εκεί βρέθηκε σήμερα o ίδιος, εμφανώς συγκινημένος, για να τελέσει τη θεία λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή Αγρίδια όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Έλληνες.

Στιγμές βαθιάς κατάνυξης στη διάρκεια της λειτουργίας στην Παναγία Αγριδίων της Ίμβρου, που μεταδόθηκε απευθείας από το MEGA.

Τηρώντας τις παραδόσεις, το προηγούμενο βράδυ μοιράστηκε στους πιστούς και η παραδοσιακή «Κουρκούτα», κρέας μαζί με σιτάρι και στη συνέχεια όλοι μαζί κατευθυνθήκαν στα μνήματα για να τιμήσουν τους νεκρούς της Ίμβρου και της Τενέδου.

Τήνος

Χιλιάδες προσευχές πιστών ενώθηκαν στο μεγάλο προσκύνημα της Παναγιάς στην Τήνο, στον σημαιοστόλιστο, γεμάτο αφιερώματα ναό.

Άνθρωποι από όλη τη χώρα και κάθε γωνιά της γης σχημάτισαν ουρές για να βρεθούν μπροστά στην εικόνα της Μεγαλόχαρης και να αντλήσουν ελπίδα, δύναμη, παρηγοριά.

Πέρασαν κάτω από τη θαυματουργή εικόνα στη διάρκεια της λιτάνευσής της με πίστη για το καλό.

Αθήνα
Στις τελευταίες πυρκαγιές αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη θεία λειτουργία στο ιερό ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής.

«Αξίζουν τον σεβασμό μας όλοι οι άνθρωποι που είτε θεσμικά είτε εθελοντικά αγωνίστηκαν να σώσουν το περιβάλλον και τις περιουσίες. Σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους θα μπορούσα να τους πω ότι με κάποιον τρόπο όλα μπορούν να γίνουν εφόσον ζούμε. Πρέπει να πάρουν κουράγιο από το πρόσωπο της Παναγίας».

Πάρος

Στον ιερό ναό Παναγιάς Εκατονταπυλιανής στην Πάρο τελέσθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία.

Τα σοκάκια της Παροικιάς «πλημμύρισαν» από κόσμο, με τη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας να προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

Παναγία Σουμελά

Στους πρόποδες του Βερμίου στην Παναγία Σουμελά, τη μητέρα του ποντιακού ελληνισμού, κορυφωθήκαν οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου.

Με ευλάβεια χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθήσαν τη λιτανεία της εικόνας και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Λήμνος

Στη Λήμνο, η λιτανεία της εικόνα της παναγίας του Τσας έγινε στο λιμάνι της Μύρινας που «πλημμύρισε» από πιστούς.