Με εισήγηση Αβραμίδη: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Απόλλων

Με εισήγηση Αβραμίδη: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Απόλλων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετέχει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού της χώρας, προκειμένου να επιτύχει μειωμένες δαπάνες στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα, που αφορά οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και ευάλωτους πολίτες.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα “Απόλλων” γίνεται μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών. Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στάθης Αβραμίδης, που τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στην Ενεργειακή Κοινότητα τόσο στην ΠΕΔΚΜ και τους 38 δήμους – μέλη της, όσο και προς τους ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά και Σερρών και τους ΤΟΕΒ.

Το “Απόλλων”, όπως είπε ο κ. Αβραμίδης είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα και θα ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που μπορεί να καλύψει σε σημαντικό ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες της Περιφέρειας, των δήμων, των ΔΕΥΑ, των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους του ρεύματος που καταναλώνουν και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Για να γίνει πράξη θα πρέπει να εγκατασταθούν σταθμοί ΑΠΕ με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης ανά την επικράτεια και να εφαρμοστεί εικονικό (ταυτοχρονισμένου) συμψηφισμού για τις καταναλώσεις κάθε Περιφέρειας.