Μετάλλαξη μαμούθ του κορωνοϊού στη Τανζανία προκαλεί φόβο!

Μετάλλαξη μαμούθ του κορωνοϊού στη Τανζανία προκαλεί φόβο!

Μετάλλαξη-«μαμούθ» του κορονοϊού εντόπισαν οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες στην Τανζανία, η οποία παρουσιάζει τις περισσότερες μεταλλάξεις που έχουν ανιχνευτεί μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε τρεις ταξιδιώτες που εξετάστηκαν στο αεροδρόμιο της Αγκόλα, οι οποίοι ταξίδευαν στη χώρα από την Τανζανία στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι ιολόγοι υποστηρίζουν πως η μετάλλαξη αυτή δεν έχει ομοιότητες με την αρχική μορφή του κορονοϊού, όπως εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, αν συγκριθεί με άλλες γνωστές μεταλλάξεις όπως η βρετανική, η βραζιλιάνικη, η νοτιοαφρικανική και η ινδική.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δείγματα στο εργαστήριο και εντόπισαν στη νέα παραλλαγή 34 γενετικές αλλαγές, 14 από τις οποίες στην πρωτεϊνική ακίδα, την είσοδο του κορονοϊού για να προσκολληθεί στα κύτταρα του οργανισμού. Η βρετανική μετάλλαξη έχει 17 σημαντικές γενετικές αλλαγές, με 8 στην πρωτεϊνική ακίδα, ενώ το στέλεχος της Νότιας Αφρικής έχει ακόμη λιγότερες αλλαγές.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Sun», η νέα παραλλαγή περιέχει επίσης την ανησυχητική μετάλλαξη «E484K» -γνωστή και ως «μετάλλαξη διαφυγής»- η οποία βοηθά τον κορονοϊό να νικήσει τα αντισώματα του οργανισμού. Πάντως, επιστήμονες από το υπουργείο Υγείας στην Αγκόλα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιπ Τάουν προειδοποιούν ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού χρειάζεται «να μελετηθεί επειγόντως».

Αφήστε μια απάντηση