“Μετ΄ εμποδίων” η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μακεδονομάχου Δημόπουλου στην Επανομή
Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μετ΄ εμποδίων, λόγω της βροχής και αφού ο περισσότερος κόσμος είχε αποχωρήσει, έγινε, τελικά, η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μακεδονομάχου Δημόπουλου, στην Επανομή. Το τι ακριβώς έχει συμβεί, τα έχουμε αναφέρει από το πρωί, καθώς και την επιλογή της ημερομηνίας των εορτασμών στον Δήμο μας, σε αντίθεση με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως παραβρέθηκαν και απόγονοι του Γρ. Δημόπουλου. Στην Ομιλία για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα η Αντιδήμαρχός Παιδείας κ. Σοφία Ζηφκοπούλου – Παπακώστα, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και την προσάρτησή της στο Ελληνικό Κράτος και ιδιαιτέρως στη δράση των ένοπλων ανταρτικών ομάδων αλλά και του Παύλου Μελά, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του Σαράντου Αγαπηνού (Τέλλου Άγρα), του Κωνσταντίνου Χρήστου (καπεταν Κόττας) και άλλων.
Ανάμεσά τους και ο Γρηγόρης Δημόπουλος το τέταρτο από τα επτά παιδιά του Αργύρη και της Χρυσούλας Δήμου, ο οποίος άλλαξε το επίθετό του σε Δημόπουλος για να μην υποστούν οι δικοί του διώξεις από τους Βούλγαρους και τους Τούρκους. Γεννήθηκε στην Επανομή το 1887 και συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα στη Λίμνη των Γιαννιτσών κάτω απ’ τις διαταγές του οπλαρχηγού Γκόνου και του ανθυπίλαρχου Ι. Δεμέστιχα. Καταζητούμενος από τους Τούρκους κατατάσσεται στο Ναυτικό και υπηρετεί στο τορπιλοβόλο που διοικεί ο Δεμέστιχας και μεταφέρουν όπλα στη Μακεδονία και αργότερα υπηρετεί στο θωρηκτό «Ψαρρά».
Ιερείς και δάσκαλοι, αναδείχτηκαν στα χρόνια εκείνα τα ισχυρότερα στηρίγματα. Μεταξύ αυτών και ο Νικόλαος Μάνος δάσκαλο στο Σχολείο της Επανομής. Παρακολουθούσε και ανέφερε τις κινήσεις των Βουλγάρων στο διοικητή των Ελληνικών Δυνάμεων στα Γιαννιτσά, και τιμήθηκε από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Γιουγκοσλαβικού Τάγματος του Αγίου Σάββα, αναγορεύθηκε επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Πολεμιστών Μακεδονίας και επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς». Διετέλεσε και δύο φορές Δήμαρχος της πόλης της Θεσσαλονίκης (1929-1931, 1934-1937).