ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Συναγερμός για κρούσματα πανώλης (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Συναγερμός για κρούσματα πανώλης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανησυχία προκαλεί σε περιοχές της Θεσσαλίας τα κρούσματα πανώλης που έχουν εμφανιστεί σε κάποια σε πρόβατα και κατσίκες.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας εστίες πανώλης εμφανίστηκαν σε αιγοπρόβατα στα Τρίκαλα, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, έχουν εντοπιστεί οκτώ κρούσματα στην περιοχή της Καλαμπάκας ένα στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η αρμόδια υπηρεσία, «πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων».

Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και οι πολίτες δεν έχουν συντρέχουν κίνδυνο από την κατανάλωση κρέατος ή γάλακτος – εφόσον τα ζωικά προϊόντα έχουν υποστεί την κατάλληλη θερμική επεξεργασία.

Επιπλέον και η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζει προς το κοινό ότι η νόσος δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ο οποίος δεν μολύνεται και δεν νοσεί.

Θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να καθαρίζουν και απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων.