Μαρία Καρανίκα: “Επιτακτική ανάγκη η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στον Μακρύγιαλο Πιερίας”
Ακριβώς απέναντί μας, στις ακτές της Πιερίας, βρίσκεται ο Μακρύγιαλος τον οποίο απασχολεί έντονα η αξιοποίηση ενός μουσείου που, επί της ουσίας, παραμένει κλειστό.
Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή από την αρχαιολόγο, Μαρία Καρανίκα, η οποία εξηγεί πως έχει όλο το θέμα:
“Ένα θέμα το οποίο απασχολεί την τοπική κοινωνία της Πιερίας αποτελεί η Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο Πιερίας. Ένα υπερσύγχρονο κτίριο το οποίο κόστισε 3,5 εκ. ευρώ, προορισμένο για να στεγάσει τις σπουδαίες αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο (τουτέστιν 7.000 χρόνια ιστορίας).
Αυτό ο μουσειακός οργανισμός λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια χωρίς σήμανση, χωρίς να αναγράφεται η ταυτότητά του, χωρίς επαρκές φυλακτικό προσωπικό και για τους επισκέπτες μόνο ¨κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία¨. Παρόλο που χτίστηκε στο καλύτερο και πιο κεντρικό σημείο του χωριού, η ανταποδοτικότητα απέναντι στην κοινωνία είναι θα λέγαμε ελάχιστη έως ανύπαρκτη.
Η ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας και η προβολή των αρχαιοτήτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας και ειδικά όταν πρόκειται για έναν τόπο που στηρίζεται στην τουριστική οικονομία. Η ομαλή και πλήρης λειτουργία ενός τόσο σημαντικού οργανισμού κρίνεται απαραίτητη, για να μπορέσει το κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με τα ευρήματα των ανασκαφών και κατ’ επέκταση να δοθεί έναυσμα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία έχει ήδη προβεί σε προσπάθειες για να λειτουργήσει το εν λόγω αποθηκευτικό κτίριο ως μουσείο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς της ιστορίας της Πιερίας και θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουν όλοι οι φορείς να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση και να συνεργαστούν ως προς την ανάπτυξη της Πιερίας, η οποία έχει να επιδείξει έναν μοναδικό πολιτιστικό πλούτο, ο οποίος αξίζει να γίνει κοινό κτήμα και να προβληθεί ως οφείλει.
Με τιμή
Μαρία Σ. Καρανίκα
Αρχαιολόγος- Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης”