Λαμπρότητα & κατάνυξη στον εορτασμό των Χριστουγέννων – Μηνύματα ειρήνης για ολόκληρο τον κόσμο (BINTEO)

Λαμπρότητα & κατάνυξη στον εορτασμό των Χριστουγέννων – Μηνύματα ειρήνης για ολόκληρο τον κόσμο (BINTEO)

Τη γέννηση του Θεανθρώπου γιόρτασε απ’ άκρο σ’ άκρο ο πλανήτης, με λαμπρότητα και προσμονή για καλύτερες ημέρες, αλλά και με το βαθύτερο νόημα της ημέρας που δεν είναι άλλο από την επί γης ειρήνη, να μην πραγματώνεται σε πολλές γωνιές του κόσμου.

Οι προκαθήμενοι των δύο εκκλησιών, της Ορθόδοξης και της Καθολικής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος, έστειλαν μηνύματα ειρήνης με φόντο τα δύο ενεργά μέτωπα πολέμου, τόσο στη Γάζα όσο και στην Ουκρανία, με έκκληση για ειρήνευση και κατάπαυση του πυρός.

Χριστούγεννα με μηνύματα ειρήνης

Κατάνυξη και συγκίνηση στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Εκατοντάδες πιστοί ένωσαν τις προσευχές τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για ειρήνη στον κόσμο.

«Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη και αυτονόητη αλλά χρέος, κατόρθωμα, διαρκής μέριμνα και αδιάκοπος αγώνας για τη διατήρησή της».

Έκκληση για ειρήνη απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Ο Ποντίφικας ευχήθηκε να σταματήσουν οι πόλεμοι σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα στον πλανήτη.

«Πόσοι άμαχοι σφαγιάζονται στον κόσμο μας. Στις κοιλιές των μανάδων τους, σε οδύσσειες που γίνονται μέσα στην απόγνωση και την αναζήτηση της ελπίδας, στις ζωές όλων εκείνων που η παιδική τους ηλικία καταστρέφεται από τον πόλεμο. Είναι όλοι τους μικροί Χριστοί του σήμερα».

Βηθλεέμ
Στη Βηθλεέμ, όπου φέτος ακυρώθηκαν όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις, εκατοντάδες Χριστιανοί προσευχήθηκαν στον Ναό της Γεννήσεως να σιγήσουν τα όπλα στη Γάζα.

Παρά το ισραηλινό σφυροκόπημα, δεκάδες Παλαιστίνιοι Χριστιανοί παρέστησαν στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε εκκλησία στην πολιορκημένη πόλη της Γάζας.

Ουκρανία

Εκατοντάδες Ουκρανοί γιόρτασαν τα Χριστούγεννα στον ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Κίεβο.

Από φέτος η Ουκρανία γιορτάζει επίσημα στις 25 Δεκεμβρίου, εγκαταλείποντας την παράδοση που την ήθελε να ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, μαζί με τη Ρωσία.

«Προσευχόμαστε για το τέλος του πολέμου, προσευχόμαστε για τη νίκη. Γιορτάζουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα. Την ίδια ημερομηνία, ως μία μεγάλη οικογένεια, ως ένα έθνος, ως μία ενωμένη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μεγάλη Βρετανία

Την παράδοση που τη θέλει να γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο Σάντριγχαμ ακολουθεί η βρετανική βασιλική οικογένεια. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα, τον γιο του Ουίλιαμ, την Κέιτ και τα τρία παιδιά τους, ο βασιλιάς Κάρολος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία.

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο βασιλιάς Κάρολος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται για το κοινό καλό.

«Σε μια περίοδο ολοένα και πιο τραγικών συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, προσεύχομαι να μπορούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο».

Αυστραλία

Με μπάνιο και ηλιοθεραπεία στη δημοφιλή παραλία Μποντάι γιόρτασαν τα Χριστούγεννα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Σίδνεϋ της Αυστραλίας.

Φορώντας μαγιό και σκούφους του Άη Βασίλη, απόλαυσαν τον καλοκαιρινό ήλιο και τα κύματα.

Οι δέκα βαθμοί Κελσίου δεν κράτησαν τους Βερολινέζους μακριά από την παραδοσιακή βουτιά ανήμερα των Χριστουγέννων.

Υπό τον ήχο της γκάιντας, δεκάδες Λονδρέζοι βούτηξαν στην τεχνητή λίμνη στο κέντρο του Χάιντ Παρκ, τηρώντας την παράδοση που ξεκίνησε το 1864.

Στο ίδιο υγρό μοτίβο και οι σέρφερ στην Φλόριντα που επιδόθηκαν στο αγαπημένο τους σπορ ντυμένοι Αγιοβασίληδες.