Κ. Ζιούτα: “Στόχος μου είναι να ανανεωθεί η Β’ Περιφέρεια και να ανοίξει ο δρόμος σε επενδύσεις και σε υποδομές”

Κ. Ζιούτα: “Στόχος μου είναι να ανανεωθεί η Β’ Περιφέρεια και να ανοίξει ο δρόμος σε επενδύσεις και σε υποδομές”

“Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής μας, τα νέα παιδιά δε θα πρέπει να δέχονται μοιρολατρικά όσα συμβαίνουν, ούτε να βιάζονται να προεξοφλήσουν την τύχη του κόσμου, με προφητική, ισοπεδωτική διάθεση.”

Η Κατερίνα Ζιούτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου «Ανατόλια» Θεσ/νίκης, Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού τμήματος Νομικής ΑΠΘ στον Κλάδο Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου.

Σήμερα υπηρετεί ως Προϊσταμένη στο Τμήμα Ενστάσεων και Προσφυγών της Διεύθυνσης Γ΄ Παροχών και Υγείας ΕΦΚΑ, ενώ παράλληλα είναι Συντονίστρια του Μητρώου Στελεχών ΝΔ της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 στη Β’ Περ. Θεσ/νίκης, ήταν η πρώτη γυναίκα σε ψήφους και έκτη στην κατάταξη με 8.755 ψήφους.

Η κα Ζιούτα μίλησε στο Fox24.gr για την υποψηφιότητα της στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Μαϊου, αναφέρθηκε στα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα μας αλλά και στο σύστημα υγείας το οποίο παρουσιάζει αρκετά προβλήματα κι ελλείψεις.

Αναλυτικά παρακάτω η συνέντευξη:

■ Κύρια Ζιούτα, είστε υποψηφία με τη Νέα Δημοκρατία στη B’ Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρειά σας και πως σκοπεύετε να τα διαχειριστείτε;

Το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί τη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την επαφή μου με τον κόσμο, είναι αυτό της ασφάλειας, καθώς οι υπαίθριες περιοχές αποτελούν συχνά στόχο κακοποιών, που πλήττουν την περιουσία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, καθώς επικρατεί ένα αίσθημα ανασφάλειας. Ανασφάλεια όμως νιώθουν οι κάτοικοι της Β’ Περιφέρειας και σε ότι αφορά θέματα υγείας, καθώς τα Κέντρα Υγείας, ως οι μοναδικές κρατικές δομές υγείας στην περιοχή, στερούνται αρκετών ιατρικών ειδικοτήτων και πληρώματος ασθενοφόρων, γεγονός που, λόγω της απόστασης από τα αστικά κέντρα, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Στόχος μου επίσης, είναι να ανανεωθεί η Β’ Περιφέρεια, να ανοίξει ο δρόμος σε επενδύσεις και σε υποδομές, γι’ αυτό και στηρίζω κάθε επενδυτική δραστηριότητα, που με σεβασμόστο περιβάλλον και τις τοπικές ανάγκες, θα δώσει μια αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και θα συμβάλω με κάθε τρόπο στην επίλυση τους.

■ Ποιες είναι οι συναφείς εμπειρίες σας στη δημόσια ζωή και ποια είναι η άποψή σας για το ρόλο του βουλευτή στην πολιτική ζωή;

Είμαι ενεργός πολίτης από πολύ νωρίς, ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια ως μέλος του ΔΣ του ΣΑΑΚ, καθώς και σε πολλές εθελοντικές οργανώσεις μέχρι σήμερα. Έχω διατελέσει εκπρόσωπος εργαζομένων του ΙΚΑ επί τρεις θητείες, όπου τιμήθηκα με τη θέση της Α’ Αντιπροέδρου, ωστόσο παραιτήθηκα προκειμένου να συμμετάσχω στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Στη συνέχεια ως Συντονίστρια του Μητρώο Στελεχών του κόμματός μου στη Β’ Περιφέρεια Θεσ/νίκης, διοργάνωσα πλήθος εκδηλώσεων ενημερωτικού χαρακτήρα, θεωρώντας την ενημέρωση του πολίτη πρωταρχικό στόχο κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Θεωρώ πως οι βουλευτές έχουν μια ανώτερη αποστολή, αποτελώντας οι ίδιοι στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή πρότυπο, να προάγουν τη δημοκρατία και να βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Κρίσιμο είναι να καλλιεργούν μια σχέση σεβασμού προς τους πολίτες, προκειμένου να τους επαναφέρουμε στην πολιτική.

■ Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι δεξιότητες που σας καθιστούν κατάλληλη για να εκπροσωπήσετε την περιφέρειά/πόλη σας στο κοινοβούλιο;

Μου είναι δύσκολο να αναφέρω εγώ η ίδια δικές μου δεξιότητες… παρόλα αυτά, σίγουρα κάποια χαρακτηριστικά που με διακρίνουν, είναι το πείσμα για την επίτευξη ενός στόχου, η υπομονή και η επιμονή προκειμένου να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς, και η πίστη στον εαυτό μου, που μου επιτρέπει να στοχεύω ψηλά και να τολμώ να δοκιμαστώ σε καινούργια πεδία. Με χαρακτηρίζουν επίσης συγκεκριμένες αρχές, όπως η αξιοπιστία, ο σεβασμός στον άλλον και η ενσυναίσθηση, γνώρισμα εξάλλου κατεξοχήν γυναικείο.

■ Από τη θέση της προϊσταμένης του ΕΦΚΑ, ποια είναι η άποψή σας για τα εργασιακά δικαιώματα και το εργασιακό περιβάλλον στη χώρα μας; Σε ποιους τομείς εντοπίζετε παθογένειες;

Τα εργασιακά δικαιώματα θέλουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους. Νόμοι υπάρχουν, ωστόσο καταστρατηγούνται και δεν εφαρμόζονται πάντοτε με δίκαιη κρίση. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ηυψηλή ανεργία οδηγεί σε ατολμία διεκδίκησης των νόμιμων δικαιωμάτων, ενώ η γραφειοκρατία σε συνάρτηση με τη δυσχερή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα.

■ Πιστεύετε οτι οι παροχές του Συστήματος Υγείας ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ;

Αν και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ειδικά εκείνες που αφορούν ευάλωτες ομάδες, έχουν παρουσιάσει θεαματική βελτίωση (ηλεκτρονική κάρτα ΑΜΕΑ, δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης ΚΕΠΑ, ηλεκτρονικές αιτήσεις επιδομάτων ασθένειας, μητρότητας κλπ), οι παροχές υγείας προς τους πολίτες δεν είναι αντίστοιχες των εισφορών που καταβάλλουν στη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου. Αυτό βέβαια συνδέεται ευρύτερα με το σύστημα υγείας, που παρουσιάζει αρκετά προβλήματα κι ελλείψεις, αλλά και με την εσφαλμένη στάση του πολίτη απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα, όπου κυριαρχεί η εισφοροδιαφυγή, στερώντας του σταθερούς και μόνιμους πόρους που θα μπορούσαν να βελτιώσουν αντίστοιχα, τις παροχές.

■ Έχετε καταφέρει να εμπλουτίσετε επαρκώς τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πληροφορίες που αφορούν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας κυρίως τους εργαζόμενους… Πόση δουλειά κρύβει αυτό και πως ανταποκρίνεται ο κόσμος;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν σπουδαίο όχημα επικοινωνίας και μετάδοσης γνώσης, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα. Το γεγονός αυτό εξάλλου αποτέλεσε και το έναυσμα να ξεκινήσω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ενημερωτική μου καμπάνια «εσύ ξέρεις αυτά που δικαιούσαι;»η οποία έχει εξαιρετική απήχηση. Το σπουδαιότερο μάλιστα είναι η αλληλεπίδραση που έχει προκύψει, η οποία δεν είναι εμφανής, καθώς καθημερινά δέχομαι δεκάδες ερωτήματα και απορίες μέσω μηνυμάτων. Σίγουρα πρόκειται για ένα έργο που απαιτεί χρόνο, μελέτη και αναζήτηση, ωστόσο το γεγονός ότι είμαι εξοικειωμένη με το αντικείμενο,διευκολύνει την κατάσταση.

■ Επενδύετε στο να ενθαρρύνετε τους νέους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή και να εκφράζουν τις απόψεις τους;

Σε αυτές τις εκλογές θα με τιμήσουν με την ψήφο τους οι δύο γιοι μου που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα, κι αυτό είναι για μένα είναι η πιο μεγάλη ικανοποίηση. Συνεπώς, έχω πλήρη γνώση, από πρώτο χέρι, των σκέψεων και των προβληματισμών των νέων παιδιών. Πιστεύω πως, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής μας, τα νέα παιδιά δε θα πρέπει να δέχονται μοιρολατρικά όσα συμβαίνουν, ούτε να βιάζονται να προεξοφλήσουν την τύχη του κόσμου, με προφητική, ισοπεδωτική διάθεση. Αντιθέτως, πρέπει να μάθουν πως η ομορφιά της ζωής είναι ο αγώνας, και μάλιστα ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο, στον οποίο πρέπει να συμμετέχουν ενεργά, ειδάλλως άλλοι θα αποφασίζουν για εκείνους.

Αφήστε μια απάντηση