Κωνσταντίνος Β’: Η μυθιστορηματική ζωή του τελευταίου βασιλιά των Ελλήνων (BINTEO)
Ο Κωνσταντίνος διαδέχτηκε στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος τον αποθανόντα πατέρα του Παύλο στις 6 Μαρτίου 1964
Ο Κωνσταντίνος Β’, βασιλιάς της Ελλάδας από το Μάρτιο του 1964 έως τον Ιούνιο του 1973, είχε γεννηθεί στις 2 Ιουνίου 1940 στο Παλαιό Ψυχικό.
Ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης (το άλλο τους τέκνο ήταν η πριγκίπισσα Ειρήνη, η μικρότερη αδελφή του Κωνσταντίνου) βαπτίστηκε στα Ανάκτορα των Αθηνών στις 20 Ιουλίου 1940.
Επισημαίνεται πως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ ανέβηκε στον θρόνο το 1964 σε ηλικία 23 ετών. Στη διεξοδική αναδρομή του βρετανικού μέσου γίνεται αναφορά και στο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστιοπλοΐα.
Θείος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου υπήρξε ο ελληνικής καταγωγής πρίγκιπας Φίλιππος, ο δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα νεανικά χρόνια – Η ενηλικίωση
Μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1941, ο Κωνσταντίνος ακολούθησε τη διαδρομή της βασιλικής οικογένειας, από την αποχώρησή της από την ηπειρωτική Ελλάδα (22 Απριλίου 1941) έως την επάνοδό της στη χώρα (28 Σεπτεμβρίου 1946), μετά το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1946.
Μετά το θάνατο του βασιλιά Γεωργίου Β’, την 1η Απριλίου 1947, και την ανάρρηση στο θρόνο του αδελφού του Παύλου, ο Κωνσταντίνος κατέστη διάδοχος του θρόνου, ως το μοναδικό άρρεν τέκνο του βασιλιά, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις.
Ο Κωνσταντίνος φοίτησε στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων στο Μαρούσι και παρακολούθησε μαθήματα στις Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, καθώς και ιδιαίτερη σειρά άλλων μαθημάτων και ξένων γλωσσών.
Ο Κωνσταντίνος βασιλιάς
Στις 6 Μαρτίου 1964 ο Κωνσταντίνος διαδέχτηκε στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος τον αποθανόντα πατέρα του Παύλο. Η ορκωμοσία του έγινε ενώπιον της Βουλής και την ίδια ημέρα ορκίστηκε και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων με τους ανώτατους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Στις 23 Ιανουαρίου 1963, ως διάδοχος ακόμη, είχε αρραβωνιαστεί στην Κοπεγχάγη τη 17χρονη πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’, την οποία νυμφεύτηκε, ως βασιλιάς πλέον, στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου 1964.
Από το γάμο τους γεννήθηκαν πέντε παιδιά, η Αλεξία (Κέρκυρα, 10 Ιουλίου 1965), ο Παύλος (Αθήνα, 20 Μαΐου 1967), ο Νικόλαος (Ρώμη, 1η Οκτωβρίου 1969), η Θεοδώρα (Λονδίνο, 9 Ιουνίου 1983) και ο Φίλιππος (Λονδίνο, 26 Απριλίου 1986).
NBC News: Η ασταθής πολιτική ζωή της Ελλάδας και το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο
Για τον τέως και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας κάνει λόγο στο δημοσίευμά του το NBC News, σημειώνοντας πως κέρδισε ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο πριν την εμπλοκή του στην ασταθή πολιτική ζωή της χώρας τη δεκαετία του 1960.