Κυριακάτικη…βόλτα στο Καμερούν με τον “Φιλέα Φογκ” (ΦΩΤΟ)

Κυριακάτικη…βόλτα στο Καμερούν με τον “Φιλέα Φογκ” (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Η εξερεύνηση του Καμερούν ξεκίνησε από το πάρκο Wasa στα βόρεια της χώρας όπου φτάσαμε από το Τσαντ διασχίζοντας τον ποταμό Chari σε μία επικίνδυνη ομολογουμένως περιοχή όπου δρουν Νιγηριανοί αντάρτες.Το πάρκο δυστυχώς δεν είναι από τα πλουσιότερα και συνεχίσαμε για το Rumshiki περνώντας από χωριά που δένουν αρμονικά με το Αφρικανικo περιβάλλον και όπου ζουν οι ανιμιστές Mafa σε στρογγυλές πέτρινες καλύβες ή κάποιος φύλαρχος με τις 50 γυναίκες του όπως στην Oudjilla.

Στο Rumshiki συναντήσαμε και τον μάγο του χωριού που προβλέπει το μέλλον με τα βήματα ενός βατράχου και πήραμε τον δρόμο για την Maroua από όπου πετάξαμε για την πρωτεύουσα Yaounde.

Και συνεχίσαμε για το Bafoussam την περιοχή των αναρίθμητων σουλτανάτων, που οι αρχηγοί τους έχουν την κυριότητα όλων των εδαφών. Θαυμάσαμε το παλάτι του Imbrahim Djoya του σπουδαιότερου από τους 17 σουλτάνους της δυναστείας των Bamoun που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με τις υπέροχες κολώνες και τα ξυλόγλυπτα μπαλκόνια του.

Ακόμη πήγαμε στο παλάτι του Fon του σουλτάνου που είναι στον θρόνο από το 1971 γόνος μιας δυναστείας 700 ετών και στο Bandjouni με το ωραιότερο παλάτι της περιοχής σε τετράγωνο σχήμα εξωτερικούς τοίχους από μπαμπού και εντυπωσιακή κωνική χορταρένια στέγη με μεγάλες καλύβες που στηρίζονται σε ψηλές ξυλόγλυπτες κολώνες.

Και από το παραλιακό Κribi ξεκινήσαμε για να συναντήσουμε τους πυγμαίους την ξεχωριστή αυτή φυλή που μένουν σε καλαμένιες καλύβες ψαρεύουν με παγίδες κυνηγούν με ακόντια και ζουν στις όχθες του ποταμού Lobe εκεί που οι μόνοι δρόμοι είναι τα ποτάμια. Και αναπλέοντας το ποτάμι με μία πιρόγα ανακαλύψαμε τους πυγμαίους της φυλής Banda. Και σε αυτή την γωνιά της γης λες και σταμάτησε ο χρόνος καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό, ύδρευση ή μηχανικά συστήματα αλλά μόνο η φωτιά και το νερό της βροχής και ο πλούτος τους εκφράζεται από το πόσο γεμάτη είναι καθημερινά η χύτρα για το φαγητό.

Τελευταία μας στάση η μεγαλύτερη πόλη του Καμερούν η Douala.

*Χαρακτηριστικές εικόνες από το Καμερούν με τον μάγο, το κατάστημα ειδών μόδας, τους πυγμαίους και τα διόδια με τα καρφιά.

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680

Αφήστε μια απάντηση