Κολαστήριο η δομή φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Πυλαία (ΒΙΝΤΕΟ)

Κολαστήριο η δομή φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Πυλαία (ΒΙΝΤΕΟ)

Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί δίχως έλεος, θάνατοι και συγκάλυψη. Όλα αυτά συνέβαιναν σε δομή για ανάπηρα παιδιά στη Θεσσαλονίκη.

Ένας πραγματικός εφιάλτης. Μια δομή φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ικανότητες στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, η οποία μετατράπηκε σε κολαστήριο για τους τροφίμους τους. Δύο από αυτούς μάλιστα έχασαν τη ζωή τους κάτω από περίεργες συνθήκες.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο 25χρονος Πάρης, ο οποίος φιλοξενούνταν στη δομή ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από εργαζόμενο, ενώ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας εντοπίστηκε και δεύτερος θάνατος περιθαλπόμενου στις αρχές του έτους.

Οι γονείς των φιλοξενούμενων μάλιστα ανήσυχοι για τις συνθήκες διαβίωσης τους απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου της δομής, υπήρξαν κι άλλα περιστατικά για τα οποία ενημέρωσαν τον εισαγγελέα. Ένας περιθαλπώμενος ξέφυγε της προσοχής των υπάλληλων και βρέθηκε αρκετά χιλιόμετρα μακριά να περπατάει ξυπόλητος. Σε κάποια άλλη περίπτωση ένας υπάλληλος έριξε καυτό νερό στα χέρια ενός τροφίμου»

Στη δομή φιλοξενούνται συνολικά 81 άτομα εκ των οποίων οι 9 μόλις είναι ανήλικοι. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πόρισμα της για τις συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων στη δομή, διαπιστώνει μεταξύ άλλων:

-Έλλειψη προσωπικού φροντίδας
-Μη διαχωρισμό ανηλίκων και ενηλίκων
-Λειτουργία «Ήσυχου Δωματίου» (απομόνωσης)

Άμεση διερεύνηση

Η οικογένεια του 25χρονου Πάρη ζητάει να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν διερεύνηση της υπόθεσης του.

«Πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, ότι η σωματική βλάβη προκλήθηκε από υπάλληλο του ιδρύματος ο οποίος φέρεται να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Έχουμε εμπιστοσύνη στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, αυτό που ζητούμε όμως είναι να κινηθεί ταχύτερα η διαδικασία», δήλωσε ο Δημήτρης Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας του 25χρονου.

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχει διαβιβαστεί στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στις εισαγγελικές αρχές ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της δομής.

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του MEGA:

Πηγή φωτό: MEGA

Αφήστε μια απάντηση