«Κλειδώνει» το πακέτο της ΔΕΘ με μέτρα ανακούφισης για τους ασθενέστερους (BINTEO)

«Κλειδώνει» το πακέτο της ΔΕΘ με μέτρα ανακούφισης για τους ασθενέστερους (BINTEO)

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τον χειμώνα που έρχεται, με τις τιμές του φυσικού αέριου να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Μπορεί ο τουρισμός να δίνει ανάσες στην ελληνική οικονομία, η ενεργειακή κρίση όμως προετοιμάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Το φυσικό αέριο για ακόμη μια μέρα κινείται ανοδικά άνω των 283€/mwh και οι αυξημένες κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα απορροφούν όλο και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο.

«Όσο απορροφάται δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει μέσα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για την κάλυψη των αυξήσεων στο πεδίο της ενέργειας, τόσο στερούνται πόροι από τη δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση να βοηθήσει και σε άλλες περιοχές, σε άλλες πτυχές της πραγματικότητας της πραγματικής οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονοομικών

Σε αυτήν τη λεπτή ισορροπία η κυβέρνηση μελετά και ζυγίζει τα μέτρα που θα χωρέσουν τελικά στο πακέτο που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

«Έχουμε συζητήσει με τον πρωθυπουργό. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό και θα σας εξηγήσω γιατί. Γιατί ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή δημοσιονομικό χώρο. Πότε θα τον μάθουμε; Θα τον μάθουμε αρχές Σεπτεμβρίου».

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου όταν θα γίνει και το ταμείο της τουριστικής περιόδου αλλά θα είναι διαθέσιμα και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πως έτρεξε η οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Το πακέτο των μέτρων στη ΔΕΘ

Το νέο πακέτο της ΔΕΘ πάντως σύμφωνα με πληροφορίες θα περιέχει στο ένα σκέλος μέτρα έναντι της ενεργειακής ακρίβειας όπως τη συνέχιση επιδοτήσεων στο ρεύμα, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι είναι και η σκέψη για νέο fuell pass αφού οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν νέα άνοδο.

Το δεύτερο σκέλος θα αφορά μόνιμες παρεμβάσεις από το 2023.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θεωρούνται δεδομένες, όπως και η κατάργηση της εισφοράς Αλληλεγγύης αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου και με ένα ξεχωριστό πακέτο για τους νέους που θα περιέχει προγράμματα απόκτησης φθηνής στέγης.

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση