Καύσωνας: Τι μέτρα προστασίας πρέπει να πάρουν οι ευπαθείς ομάδες

Καύσωνας: Τι μέτρα προστασίας πρέπει να πάρουν οι ευπαθείς ομάδες

Ο καύσωνας κάνει ακόμη και τα τσιμέντα να καίνε και οι κάτοικοι, ιδιαίτερα τα μωρά και οι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να προσέχουν.

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά, όλοι οι πολίτες οφείλουν να μείνουν προστατευμένοι, και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι καρδιοπαθείς, και να ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν.

Σε ετοιμότητα είναι τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, να περιθάλψουν όσους πολίτες παρουσιάσουν πρόβλημα στην υγεία τους λόγω καύσωνα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, για την πρόληψη και αποφυγή των δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων, θα πρέπει να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και των μετακινήσεων κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (12:00-16:00)

Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άσκησης.

Αποφυγή μεγάλων γευμάτων.

Παραμονή σε δροσερό χώρο, κατά προτίμηση αεριζόμενο με φρέσκο αέρα.

Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1.5-2 λίτρα). Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οφείλουν να ελέγχουν τακτικά το σωματικό τους βάρος για την αποφυγή πιθανής συστηματικής συμφόρησης από την αυξημένη χορήγηση υγρών.

Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε νερό (π.χ. πεπόνι, ροδάκινο, αγγούρι, ντομάτες κλπ.)

Επομένως, είναι επιβεβλημένη η προσοχή των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με σημαντικότερη την επικοινωνία με τον καρδιολόγο επί εμφάνισης συμπτωμάτων (δυσφορία/άλγος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη κλπ) και για τη βέλτιστη ρύθμιση της αγωγής ώστε να μην αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση