Καφεδάκι με τον “Φιλέα Φογκ” στο Μπαγκλαντές (ΦΩΤΟ)

Καφεδάκι με τον “Φιλέα Φογκ” στο Μπαγκλαντές (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Ξεκίνημα από την πρωτεύουσα Dhaka.που είναι χτισμένη στο δέλτα των ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα.και είναι μία πόλη διαφορετική που κυριολεκτικά συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πόλης τριτοκοσμικής.Και σε μία αέναη κίνηση στους δρόμους 15 εκατομμύρια άνθρωποι ανακατεύονται χωρίς καμιά έννοια προτεραιότητας με 600.000 ποδήλατα-ταξί, με αμέτρητα παμπάλαια λεωφορεία και με αυτοκίνητα συνθέτοντας ένα κομφούζιο που δεν συναντήσαμε πουθενά αλλού. Και ανάμεσα τους χιλιάδες άστεγοι να κοιμούνται κυριολεκτικά καταμεσής του δρόμου και δεκάδες ανοιχτά στόματα να χαζεύουν τους ξένους σα να είναι εξωγήινοι.

Επισκεφτήκαμε το παζάρι Shankharia την πιο γοητευτική περιοχή της πόλης και τη Sonargaon την πρώτη πρωτεύουσα της χώρας.Και καταλήξαμε στην προκυμαία Sadarghat όπου στο πλάτος σχεδόν 500μ. ποτάμι συσσωρεύεται μία απερίγραπτη ποικιλία πλεούμενων στα οποία μαγαιρεύουν, λούζονται ή απλά χαζεύουν.

Και στην προκυμαία μεγάλα φέρυ, που αποτελούν το βασικό συγκοινωνιακό μέσο αφού τα ποτάμια δημιουργούν έναν τεράστιο υγρότοπο με αμέτρητα κανάλια, περιμένουν τους επιβάτες τους καθώς όλα σαλπάρουν με την δύση για κάθε γωνιά της χώρας.Με ένα τέτοιο φέρυ το Rocket ταξιδέψαμε τις επόμενες 24 ώρες για την Mongla περνώντας από μέρη με απερίγραοτες εικόνες της καθημερινής ζωής και μάλιστα με ολοζώντανες εικόνες της καταστροφής από τον πρόσφατο κυκλώνα.

Και στην Mongla επιβιβαστήκαμε στο ιδιωτικό σκάφος που μας περίμενε και ξεκινήσαμε για το πάρκο Sandarbans και όλη την επόμενη μέρα εξερευνούσαμε τον τεράστιο υδροβιότοπο τον μεγαλύτερο του κόσμου με έκταση 10.000 τετρ, χιλ. που εκτείνεται σε βάθος 80 χιλ. με αμέτρητα κανάλια, λασπερές ξέρες και μικρά νησάκια, όπου ζουν 260 είδη πουλιών, 330 είδη φυτών, 400 είδη ψαριών και 110 είδη άγριων ζώων και μεταξύ τους η μοναδική τίγρης της Βεγγάλης.

Και την τελευταία μέρα του ταξιδιού μας επισκεφτήκαμε το Bagherat την παλιά πόλη με τα πάμπολλά τζαμιά όπως το τζαμί Shait Gumbad με τους 66 τρούλους

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680

Αφήστε μια απάντηση