Καθαιρείται ο Κασσελάκης; Αύριο η απόφαση… (ΒΙΝΤΕΟ)

Καθαιρείται ο Κασσελάκης; Αύριο η απόφαση… (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντιμέτωπος με μια ακόμη διάσπαση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ 5 μόλις μήνες από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και 8 μήνες από την συντριβή του στις Εθνικές εκλογές.

Βαθιά διχασμένος εμφανίζεται για ακόμα μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις τρεις μήνες μετά από τη δεύτερη και μεγαλύτερη διάσπαση του κόμματος, με φόντο τη θύελλα αντιδράσεων που πυροδότησε το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη.

«Θέλω τη γνώμη σας για το ερωτηματολόγιο που έχω στείλει σε όλους σας. Θέλω τη γνώμη όλων σας».

Ραντεβού στο συνέδριο έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης από το Λονδίνο, βάζοντας απέναντί του τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για την εικόνα του κόμματος.

«Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποσύρει το ερωτηματολόγιο, ωστόσο επέμεινε ότι οι απαντήσεις των μελών στην εσωκομματική δημοσκόπηση που ο ίδιος δημοσιοποίησε, αποτελούν πλοηγό για τα όργανα και όχι για το συνέδριο.

«Τα αποτελέσματα αυτού του ερωτηματολογίου δεν θα δημοσιοποιηθούν. Δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρεία. Θα είναι όμως χρήσιμο εργαλείο και για τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα, στις αποφάσεις μας».

Δύο στρατόπεδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίζεται ξανά σε δύο στρατόπεδα με την πλευρά όσων αντέδρασαν στο ερωτηματολόγιο να ζητούν έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Έχουμε, λοιπόν, την υποχρέωση να ακούσουμε τον κόσμο και την ευκαιρία, μέσα από τα κομματικά όργανα, να δώσουμε φωνή στα μέλη του κόμματος με σκοπό την ανανέωση και την δημιουργία νέων σταθερών βάσεων», ανέφερε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα κόμματα έχουν συντεταγμένες λειτουργίες έχουν όργανα και καταστατικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα έχει όλα αυτά δεν μπορούν να αγνοούνται. Δεν είναι τα κόμματα εταιρείες. Υπάρχει θέμα λειτουργίας, δεν υπάρχει αρχηγού», είπε το μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Πυρά» εξαπολύει και η πλευρά Κασσέλακη, μιλώντας για «προσωπικές φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

«Ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον Πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες. Άρα η πρωτοβουλία του Προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών», δήλωσε το μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Αυτό που έκανε ο πρόεδρος του κόμματος, ο εκλεγμένος πρόεδρος από δεκάδες χιλιάδες μέλη, με την εντολή να τα αλλάξει όλα είναι να ανοίξει ένα διάλογο με την κοινωνία», είπε ο βουλευτής, Πέτρος Παππάς.

Ορισμένα στελέχη επιλέγουν πιο ουδέτερη στάση, κάνοντας έκκληση για ενότητα.

«Δεν μπορεί κανείς τους. Προέδρος, κεντρικά στελέχη να θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ οικόπεδο για αντιπαροχή από κληρονομιά που είναι όλοι χαρούμενοι όταν προκύπτει το οικόπεδο, άλλα όταν έρχεται το σχέδιο του μηχανικού όλοι θέλουν το ρετιρέ και κανείς τον πρώτο όροφο», είπε ο βουλευτής, Χρήστος Γιαννούλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το συνέδριο της Πέμπτης σε κλίμα βαθιάς εσωστρέφειας με τα σύννεφα της διάσπασης να κάνουν ξανά την εμφάνιση τους πάνω από την Κουμουνδούρου.

Αύριο το απόγευμα νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει στην κρίση των μελών θέματα όπως το όνομα, μέσω ερωτηματολογίου, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις ακόμη και των πιο υπομονετικών από τα κορυφαία στελέχη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στο Λονδίνο για συναντήσεις αλλά και για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που έχει τίτλο «Η σύγχρονη Αριστερά για μία προοδευτική διακυβέρνηση» και δεν εμφανίστηκε στο σημερινό συνέδριο.

Θα τοποθετηθεί στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει την πρώτη του τοποθέτηση στο συνέδριο του κόμματος.

Πριν από λίγο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΤΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση:

«Η ΠΓ καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται. Στο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι 75 υπογραφές που χρειάζονται για να συγκληθεί εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έχουν ήδη μαζευτεί.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA: