Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Δήμο Θερμαϊκού

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Δήμο Θερμαϊκού

ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) δημιουργείται στον Δήμο μας.

Η δομή έχει ως σκοπό την παραμονή των ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον τους, τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, την εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών των οικογενειών με ηλικιωμένο μέλος, την αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των μελών της οικογένειας.

Ομάδα-στόχος είναι τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κ.λπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.

Το ΚΗΦΗ του Δήμου Θερμαϊκού θα είναι δυναμικότητας δεκαπέντε (15) ατόμων και θα προσφέρει υπηρεσίες καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως νοσηλευτική φροντίδα, φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, ατομική υγιεινή, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης κ.λπ.

Σημαντικό επίσης είναι να αναφερθεί ότι η δομή θα λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν θα αντικαθιστά ή υποκαθιστά τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θερμαϊκού.

Η χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 446.000 ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια και οι πόροι προέρχονται από το Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» και ειδικότερα από την Προτεραιότητα «Προώθηση της Κοινωνικής Συνοχής στην Κεντρική Μακεδονία – Παρέμβαση του EKT+» (η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).