Θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής για το Παραλιακό Μέτωπο-Τι προβλέπεται για τις περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού

Θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής για το Παραλιακό Μέτωπο-Τι προβλέπεται για τις περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού

Θετική γνωμοδότηση έδωσε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στην εισήγηση επί τις στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επιμέρους παρατηρήσεις, γνωμοδοτεί θετικά επί του σχεδίου για την αναγέννηση, ενοποίηση, ανάπλαση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Τι προβλέπεται όμως για τις περιοχές του δικού μας Δήμου;

Διαβάστε αναλυτικά:

Βασική αρχή: Η Επανάκτηση του ρόλου και των στοιχείων ανάπτυξης της παράκτιας περιοχής του Δ. Θερμαϊκού, ως κύριας ζώνης θαλάσσιας αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Οικιστικές περιοχές:

Περιοχή Ανατολικά του οικισμού Περαίας, μετά το μεγάλο κεντρικό ακίνητο που παραχωρήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία του ThessINTEC: Προτείνονται οι χρήσεις Τουρισμός – Αναψυχή, κοινωφελείς λειτουργίες και ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο. Προτείνεται χαμηλός συντελεστής δόμησης 0,60. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τη συγκεκριμένη χρήση και όρους δόμησης της περιοχής. Οι χρήσεις που θα προκριθούν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις υφιστάμενες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Δ. Θερμαϊκού».

Οικισμοί Περαίας και Νέων Επιβατών: Σε βάθος δυο οικοδομικών τετραγώνων από την παραλία προτείνεται αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου με στόχο τη γενικότερη ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα. Η χρήση γης που επιλέγεται για το σύνολο της είναι «Τουρισμός Αναψυχή» με προσθήκη της ειδικής χρήσης Εκπαίδευση, για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης (υφιστάμενο ΙΕΚ) εντός της περιοχής. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προτεινόμενη εκπόνηση Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης για το σύνολο της περιοχής, με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να προστεθεί η ειδική χρήση ‘Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία (μικρά, μεγάλα)’».

Οικισμός Αγίας Τριάδας: Προτείνεται αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου με στόχο τη γενικότερη ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα ενιαία πολεοδομική ενότητα. «Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προτεινόμενη εκπόνηση Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης για το σύνολο της περιοχής, με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να προστεθεί η ειδική χρήση ‘Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία (μικρά, μεγάλα)’».

Περιοχή Ειδικής Προστασίας

Περιοχή Δήμου Θερμαϊκού που θα προκύψει μετά τις ακτομηχανικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό της νέας ακτογραμμής στο μέτωπο των οικισμών Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγ. Τριάδας: Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται δραστηριότητες και λειτουργίες ήπιας αναψυχής που εξυπηρετούν την πρόσβαση και παραμονή στη θάλασσα και την αναψυχή του κοινού και οι οποίες δεν αλλοιώνουν τη φυσική μορφολογία της περιοχής (ελεύθεροι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου). «Η υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση. Γενικώς η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς και για την πρόταση η διαμόρφωση της περιοχής να αποτελέσει μέρος του συνολικού και ενιαίου σχεδιασμού της Οικιστικής Περιοχής Περαίας – Νέων Επιβατών».

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία συνεχή παράκτια ζώνη που θα αναπτυχθεί από το Καλοχώρι ως την Αγία Τριάδα, με προτάσεις ισόρροπα κατανεμημένης ανάπτυξης που θα αναδεικνύουν και θα ενισχύουν την μοναδικότητα όσον αφορά την χωροθέτησή τους.

Τώρα το πότε θα συμβούν ολ΄ αυτά είναι αντικείμενο μιας άλλης κουβέντας, ίσως ακόμη και του απώτερου μέλλοντος…

Αφήστε μια απάντηση