Η συγκλονιστική εξομολόγηση μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν: ” Αρνούμαι να φορέσω το τσαντόρ”

Η συγκλονιστική εξομολόγηση μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν: ” Αρνούμαι να φορέσω το τσαντόρ”

Σπάει κόκκαλα η συγκλονιστική εξομολόγηση μιας γυναίκας για όλα όσα τραβά το ασθενές φύλο στο Αφγανιστάν. Πόσο μάλλον τώρα, με την εκ νέου επικράτηση των Ταλιμπάν, οι οποίοι θα επιβάλουν και πάλι καθεστώς σκοταδισμού σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να διαβάσετε το κείμενο:

“…αρνούμαι να φορέσω το τσαντόρ. Απ’ όλα τα σαμάρια, είναι το πιο εξευτελιστικό. Ο χιτώνας του Νέσσου δεν θα ‘βλαπτε την αξιοπρέπειά μου περισσότερο απ’ αυτό το ολέθριο, γελοίο ντύσιμο, που με καταντά πράγμα, σβήνοντας το πρόσωπό μου και δημεύοντας την ταυτότητά μου.

Εδώ, τουλάχιστον, είμαι στο σπίτι μου, Ζαΐρά, γυναίκα του Μοσέν Ραμάτ, τριάντα δύο χρονών, μια δικαστίνα που ο σκοταδισμός τής στέρησε τη δουλειά δίχως αποζημίωση ή δίκη

[…] Μ’ αυτό το καταραμένο πέπλο, δεν είμαι ούτε άνθρωπος ούτε ζώο, μονάχα κάτι προσβλητικό ή επονείδιστο, που πρέπει να το κρύβουμε σαν αναπηρία. Είναι πολύ σκληρό για να τ’ αντέξω. Ιδιαίτερα για μια πρώην δικηγόρο, αγωνίστρια για το γυναικείο ζήτημα. Σε παρακαλώ, μη σκεφτείς πως κάνω νάζια. Δυστυχώς, καλύτερα να ‘κανα! Μου λείπει το κουράγιο.

Μη μου ζητάς ν’ απαρνηθώ το όνομά μου, τα χαρακτηριστικά μου, το χρώμα των ματιών μου, το σχήμα των χειλιών μου, για μια βόλτα μες στη μιζέρια και την κατάθλιψη. Μη μου ζητάς να ‘μαι λιγότερο από σκιά, μια ανώνυμη φορεσιά που θροΐζει καταμεσής ενός εχθρικού κόσμου”.

Αφήστε μια απάντηση