Η πρόληψη σώζει ζωές: Κάθε πότε πρέπει να κάνουν οι γυναίκες εξετάσεις στον μαστό τους (BINTEO)

Η πρόληψη σώζει ζωές: Κάθε πότε πρέπει να κάνουν οι γυναίκες εξετάσεις στον μαστό τους (BINTEO)

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και ιατρός – χειρουργός, Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα μίλησε στο MEGA για το πότε πρέπει οι γυναίκες να κάνουν εξετάσεις στο στήθους του αλλά και για την πρόληψη.

Η κ. Ιωαννίδου – Μουζάκα μίλησε για το συνέδριο Μαστολογίας και τι ερευνητικό έργο προέκυψε από αυτό.

«Ήταν πολύ πετυχημένο, έγινε στη Ρόδο πριν από τις πυρκαγιές. Ήταν ένα συνέδριο που το κρατήσαμε να γίνει δια ζώσης. Είχαμε πολύ καλή συμμετοχή με υψηλά ιστάμενους γιατρούς. Αυτό που προέκυψε στο συνέδριο είναι ότι αυτό που αποφασίστηκε κατόπιν διαδικτυακής ψηφοφορίας, η Μαστολογίας να γίνει ειδικότητα. Δεν είναι μέχρι σήμερα και υπάρχουν πολύ καλοί Μαστολόγοι», είπε αρχικά.

«Η Διεθνής Εταιρεία Μαστολογίας, μου έδωσε το χρίσμα να το ξεκινήσω εγώ πρώτη στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες οι γυναίκες;
Η ιατρός παρατήρησε πως, «έχει αλλάξει σημαντικά η κουλτούρα και πρέπει να είμαστε και εμείς σωστοί απέναντί τους. η μαστογραφία δεν καλύπτει τα πάντα, δεν μπορεί να ανιχνεύσει για παράδειγμα τον λοβιακό καρκίνο μαστού. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η γυναίκα είναι να πάει σε έναν μαστολόγο, να της πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό, να την εξετάσει κλινικά και να την κατευθύνει ανάλογα».

«Ο σκοπός είναι να δούμε τη γυναίκα πριν «χτυπήσει» ο κόκκινος συναγερμός. Η πρόληψη εξαρτάται από ποια ηλικία ξεκινάει. Αν δεν έχει κληρονομικό ιστορικό, αν έχει κάνει τα παιδιά της «στην ώρα τους», από τα 35-40 κάνει την πρώτη μαστογραφία. Αν όμως μία γυναίκα έχει την μητέρα της που έπαθε καρκίνο του μαστού στα 40 της, αυτή πρέπει να αρχίσει από τα 30 την μαστογραφία. Και η συχνότητα της μαστογραφίας εξαρτάται. Στις νέες γυναίκες η μορφή του καρκίνου είναι πιο επιθετική, δεν είναι μόνο ότι παθαίνουν καρκίνο. Υπάρχουν πολλά βήματα που έχουν γίνει και αυτά συνάδουν με το στάδιο που θα γίνει η ανακάλυψη του προβλήματος», υπογράμμισε η κ. Ιωαννίδου – Μουζάκα.

Αφήστε μια απάντηση