Η πίστη στην ζωή μας και πώς μας βοηθά (BINTEO)

Η πίστη στην ζωή μας και πώς μας βοηθά (BINTEO)

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η ψυχολόγος Υγείας, Άννα Χατζηδημητρίου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την σημασία της πίστης στην ζωή μας.

Με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας πολλοί μπαίνουν σε μία διαδικασία εσωτερικότητας καθώς το «επιβάλλει» και το Πάσχα.

Η σημερινή εκπομπή αφορά στην αξία της πίστης και της θρησκευτικής πίστης αλλά και της πίστης εν γένει, που σηματοδοτεί πολλά και εκφράζει ακόμη περισσότερα στην καθημερινότητά μας.

Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι η πίστη μας βοηθάει να ξεπεράσουμε προβλήματα της καθημερινότητάς μας όχι μόνο υγείας αλλά και γενικότερα στην ζωή μας και έχει αποδειχθεί ότι το να πιστεύουμε σε κάτι γενικότερα, είναι για πολλούς ανθρώπους ένα «αποκούμπι», ένα στήριγμα.

Για την πίστη του στον Θεό μίλησε ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

«Για κάποιους μπορεί να μοιάζει παρωχημένο το να πιστεύεις στον Θεό, σε άλλους όχι. Είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση. Πιστεύω συνδέεται η πίστη στον εαυτό μας με την πίστη στον Θεό. Μία επιτυχία οφείλεται στην γνώση ή στην προσπάθεια. Οι πολλές επιτυχίες χρειάζονται την ανάλογη προσπάθεια. Η πίστη στον Θεό έχει να κάνει με την εσωτερική προετοιμασία για να έρθει και να συνδεθεί με την επίτευξη του στόχου μας ή μίας δοκιμασίας. Από μικρός είχα αναζητήσεις και «γνώρισα» τον Θεό και τα μυστήρια. Τον αποκαλούμαι και στα εύκολα και στα δύσκολα. Μου δίνει ισορροπία, δεν είναι θέμα ανάγκης. Με βοηθάει να κάνω το οποιοδήποτε βήμα, με θωρακίζει. Ο Θεός δίδαξε με το παράδειγμά του την αγάπη. Αγάπη είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την ζωή, τους ανθρώπους, τα ζώα. Είναι συνεχής ο αγώνας της πίστης», ανέφερε.

Ποια είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει σε κάτι ανώτερο από τον ίδιο;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο υγείας κ. Χατζηδημητρίου, «η βαθιά ανάγκη του ανθρώπου είναι να νιώθει ασφάλεια. Όταν υπάρχει το απρόβλεπτο ή το άγνωστο, χάνουμε την πίστη μας. Η πίστη σε κάτι ανώτερο έχει να κάνει με την νοηματοδότηση και το κάνει για να επανακτήσει τα πιστεύω του. Η πιστή είναι κάτι υποκειμενικό και δεν ταυτίζεται πάντα με την θρησκεία και πολλές φορές έχει αντανάκλαση στον εαυτό μας, είναι μια προσπάθεια να δούμε τον εαυτό μας. είναι ένα κίνητρο είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός».

«Τελευταίο πράγμα που είχα ζητήσει από γνωστό μου πριν κλείσω το κινητό μου για το Survivor, ήταν να πάει να ανάψει ένα κερί στην εκκλησία και να το κερδίσω. Δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα γίνω ηθοποιός ή ότι θα κερδίσω άλλα πράγματα. Η όποια ώθηση μετά ήθελε διαχείριση. Μόνο η προσευχή με βοήθησε στο να κρατήσω την ισορροπία μου και να μην ξεφύγω. Ο Θεός για μένα είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο», συμπλήρωσε ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Πώς η πίστη μετατρέπεται σε βιολογική δύναμη;

«Το να είναι κάποιος θετικός ενεργεί στον μετωπιαίο λοβό, και παράγονται ντοπαμίνη κι ενδορφίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας, μειώνουν την κορτιζόλη.», επεσήμανε η ειδικός.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος παραδέχθηκε πως, «Έχω δει θαύματα δια ζώσης. Είναι ένα θαύμα η γυναίκα μου και το παιδί μου. προσευχήθηκα για να μου έρθει στην ζωή μου κάτι κάλο. Μέσα στην εκκλησία γνώρισα την Δήμητρα. Δεν «έβλεπα» αξιόλογους ανθρώπου που περνούσαν δίπλα μου».

«Ο Θεός που πιστεύω δεν με πρόδωσε ποτέ. Αντιθέτως πολλοί άνθρωποι που πίστευα θα ήταν δίπλα μου δεν είναι πια. Οι άνθρωποι αλλάζουν όχι ο Θεός. Έχω γίνει επιφυλακτικός γιατί δεν μπορώ να ελέγξω τους άλλους. Αισθάνομαι ευγνώμων. Δεν έχω χάσει την πίστη μου, εκτιμώ ό,τι έχω στην ζωή μου. αν οι άνθρωποι είχαν καταλάβει την δύναμη της προσευχής, πιστεύω πως θα είχαμε λιγότερα ποσοστά κατάθλιψης στον κόσμο», προσέθεσε.

Μετριέται η πίστη;

Σύμφωνα με την ειδικό, «έχει μετρηθεί επιστημονικά η πίστη στον εαυτό μας. δουλεύουμε πάνω σε αυτό, πολλές ψυχολογικές καταστάσεις έχουν να κάνουν με την πίστη στον εαυτό μας, όπως είναι οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη. Έχει να κάνει με το ως βλέπουμε ον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας. Η ευχολόγια εργάζεται με τεχνικές πάνω στον άνθρωπο. Είναι διαφορετική η πίστη στην θρησκεία από την ψυχοθεραπεία. Το πρώτο πράγμα είναι να λεκτοποιουμε το συναίσθημα να βγει από το σώμα μας, γιατί βιοχημικά παράγουμε στρεσογόνες ορμόνες και αρνητικό σκεπτικό. Ο διάλογος με έναν ειδικό είναι θεραπευτικός», τόνισε η κ. Χατζηδημητρίου.