Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ήταν το τελευταίο εμπόδιο για την ενοποίηση του Παραλιακού Μετώπου Καλοχωρίου-Αγγελοχωρίου
Θετικές εξελίξεις έρχονται από το μέτωπο της ανάπλασης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου και με τη συμμετοχή παραγόντων της κυβέρνησης (Ταγαράς, Μπακογιάννης), του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και της αυτοδιοίκησης –από τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Πάρις Μπίλιας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας- φαίνεται ότι δόθηκε λύση στο θέμα των εκκρεμών 10 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε έκταση κοντά στο αεροδρόμιο.
Στόχος είναι να μεταφερθούν σε καταλληλότερο και απολύτως νόμιμο χώρο οι επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες εν μέσω διαμαρτυριών στην παραθαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο πρώην εργοστάσιο της Βιαμύλ και στην Απολλώνια Πολιτεία. Η προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να ενσωματωθούν στη συγκεκριμένη έκταση μόλις 10 επιπλέον στρέμματα πάνω στη θάλασσα που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Χωρίς αυτή τη συνθήκη το project της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης δεν μπορεί να υλοποιηθεί, διότι η έκταση που έχει επιλεγεί χωρίς την προσθήκη του οικοπέδου του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα! Η λύση του βρέθηκε είναι στο πλαίσιο του Ειδικού Χωρικού σχεδίου να υπάρξει αλλαγή χρήσης γης για το συγκεκριμένο κομμάτι, ώστε να γίνει μία κατά το δυνατόν σύγχρονη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα δρομολογηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε, μετά και την ολοκλήρωση άλλων τυπικών διαδικασιών, μέχρι το τέλος του 2023 να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ενοποίηση του Παραλιακού Μετώπου.
Πηγή: voria.gr