Η Μηχανιώνα μέσα στις 11 “περιοχές ευκαιρίας” της Θεσσαλονίκης για αγορά ακινήτου

Η Μηχανιώνα μέσα στις 11 “περιοχές ευκαιρίας” της Θεσσαλονίκης για αγορά ακινήτου

AX Ελλάς, περισσότερα από 8 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος αφορούσαν διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή μεζονέτες και πολύ μικρότερο ποσοστό επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα) και οικόπεδα-αγροτεμάχια. Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, οι 6 στους 10 αγοραστές επέλεξαν παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 30 ετών.

Προς… ολική επαναφορά τα στεγαστικά δάνεια

Με τα ενοίκια να μην υποχωρούν, παρά την πανδημία και τη διαφαινόμενη πτώση του Airbnb το περασμένο έτος, αρκετοί στρέφονται στην εκδοχή της αγοράς ακινήτου. Στην ίδια κατεύθυνση «σπρώχνουν» και οι νέες αντικειμενικές αξίες. Ακόμη μία αιτία είναι και η νέα στρατηγική των τραπεζών να «λανσάρουν» ξανά τα στεγαστικά δάνεια.

«Τα τραπεζικά ιδρύματα από το 2019 έχουν ξεκινήσει δυναμικά τη διαφήμιση για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, έπειτα από μια περίοδο που ο όρος στεγαστική πίστη είχε ξεχαστεί. Σήμερα, δεν είναι λίγα τα τραπεζικά ιδρύματα που στοχεύουν σε μερίδιο “αγοράς” χορήγησης στεγαστικών δανείων, εκμεταλλευόμενα την αύξηση των καταθέσεων κατά 17, 6 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 αυξήθηκαν κατά 741 εκατ. ευρώ», εξηγεί στο iefimerida.gr ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, είναι το γεγονός ότι «αν ο ενδιαφερόμενος διαθέσει ο ίδιος το 25% της αξίας αγοράς του ακινήτου και δανειοδοτηθεί το υπόλοιπο 75%, τότε σε πολλές περιπτώσεις η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου διάρκειας 30 ετών διαμορφώνεται ακόμη και στο 50% του μηνιαίου μισθώματος, αν μίσθωνε το συγκεκριμένο ακίνητο που ενδιαφέρεται να αγοράσει».

Αγορά κατοικίας με κάτω από 100.000 ευρώ – Πού υπάρχουν ευκαιρίες
Η ομάδα του κ. Μπάκα από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates «χτένισε» τις λίστες ακινήτων που είναι διαθέσιμα προς πώληση και δημιούργησε έναν οδηγό για 7 ζώνες της χώρας. Από τις λίστες προκύπτει ότι σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες για αγορά ακινήτου (τουλάχιστον δύο υπνοδωματίων και από 1ο όροφο και άνω) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Από τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates φαίνεται ότι ευκαιρίες υπάρχουν και στην -επίσης δύσκολη- ζώνη της Θεσσαλονίκης. Διαμερίσματα έως 80 τ.μ., έως τον 50 όροφο και κατασκευασμένα από το 1985 έως και νεόδμητα του 2020:

Αφήστε μια απάντηση