Η Κατερίνα Ζιούτα για την επιδότηση της μητρότητας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κατερίνα Ζιούτα για την επιδότηση της μητρότητας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η επιδότηση της μητρότητας χορηγείται από τον e-ΕΦΚΑ στις εργαζόμενες μητέρες (βιολογικές, παρένθετες και θετές)
Οι εργαζόμενες μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, δικαιούνται την επιδότηση λόγω μητρότητας εφόσον έχουν 200 ημέρες ασφάλισης τα δύο τελευταία έτη πριν από τον τοκετό και εφόσον δεν εργάζονται, δεδομένου ότι, ο σκοπός της επιδότησης είναι η κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος, κατά την περίοδο αποχής από την εργασία τους.

Η επιδότηση διαρκεί 17 εβδομάδες (119 ημέρες συνολικά, 56 ημέρες ως επίδομα κυοφορίας πριν από την Πιθανή Ημέρα Τοκετού (ΠΗΤ), που υπολογίζει ο γυναικολόγος, και άλλες 63 ημέρες μετά την ΠΗΤ ως επίδομα λοχείας. Την επιδότηση μητρότητας δικαιούνται και οι παρένθετες μητέρες, μετά από δικαστική άδεια απόκτησης τέκνου με παρένθετη μητρότητα. Ειδικότερα, η φέρουσα μητέρα, εφόσον έχει 200 ημέρες ασφάλισης, δικαιούται το επίδομα κυοφορίας, ενώ η βιολογική μητέρα (καθώς το γενετικό υλικό που κυοφορείται είναι δικό της), δικαιούται το επίδομα λοχείας, με την προϋπόθεση ότι έχει και εκείνη 200 Η.Α.. Δικαίωμα στην επιδότηση έχουν και οι θετές μητέρες πλέον, όσες ειδικότερα έχουν υιοθετημένο τέκνο έως οκτώ ετών, οπότε δικαιούνται επιδότηση 9 εβδομάδων, εφόσον προσκομίσουν την τελεσίδικη απόφαση της υιοθεσίας.

Οι αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες του π.Ε.Τ.Α.Α., επιδοτούνται συνολικά για διάστημα 4 μηνών προς 200€ τον μήνα, οπότε υποβάλλουν την αίτηση τους μετά τον τοκετό, λαμβάνοντας ποσό 800€. Προϋπόθεση είναι να ασκούν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα, χωρίς να απαιτείται η διακοπή του κατά τη διάρκεια της επιδότησης. Οι ασφαλισμένες του π.ΟΑΕΕ λαμβάνουν 600€(4 μήνες επί 150€) ενώ του π.ΟΓΑ 486,77€. Ειδικότερες προϋποθέσεις για τις ασφαλισμένες του π.ΕΤΑΑ, είναι να έχουν τουλάχιστον δύο μήνες ασφάλισης στους φορείς τους και να μην οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι την ημερομηνία τοκετού.

Η αίτηση για την επιδότηση λόγω μητρότητας του e-ΕΦΚΑ υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr, εντός οκτώ μηνών από την ημερομηνία τοκετού.

Μετά την έκδοση της απόφασης η ασφαλισμένη έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης για τη λήψη του ειδικού επιδόματος μητρότητας από τη ΔΥΠΑ( π.ΟΑΕΔ), την οποία θα πρέπει να αιτηθούν εντός 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας.

Αφήστε μια απάντηση