Η Κίνα μέσα από τα μάτια του “Φιλέα Φογκ” (ΦΩΤΟ)

Η Κίνα μέσα από τα μάτια του “Φιλέα Φογκ” (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Στο πρώτο ταξίδι στην Κίνα ξεκινήσαμε φυσικά από το Πεκίνο με την πλατεία Tianammen και την Απαγορευμένη Πόλη με τα αναρίθμητα παλάτια, που στέγασαν τις δύο δυναστείες των Ming και των Qing, που κυβέρνησαν για σχεδόν 500 χρόνια με τους μανδαρίνους, τις συζύγους, τις παλλακίδες και τους ευνούχους και με την κεντρική είσοδο την πύλη της Ουράνιας Ειρήνης. Η Απαγορευμένη Πόλη ήταν πράγματι απααγορευμένη για όλους τους ξένους και είναι ένα ολοκληρωμένο και τέλεια διατηρημένο σύνολο κτιρίων με εξωτικά ονόματα.

Συνεχίσαμε με τον Ναό του Ουρανού ένα πανέμορφο αρμονικό μνημείο του 15ου αιώνα με τριπλή στέγη, που συμβολίζει την σχέση ουρανού-γης με το κυριότερο τμήμα του την Αίθουσα Προσευχής για Καλή Σοδειά ,ενα φανταστικό ντίσμα σε μία βαθμιδωτή μαρμάρινη βεράντα με τις ξύλινες κολώνες να στηρίζουν την οροφή χωρίς κανένα καρφί ή ίχνος τσιμέντου..

Και φυσικά ακολούθησε το Σινικό Τείχος που εκτείνεται μακρύ σαν φίδι με τα 6700 χιλ. σχεδόν σε όλο το μήκος της Βόρειας Κίνας και χρησιμοποιήθηκε σαν υπερυψωμένος δρόμος για την μεταφορά στρατιωτών και εφοδίων ενώ από τους πύργους που υπήρχαν σε όλο το μήκος του μεταδίδονταν με σήματα καπνού πληροφορίες για τις κινήσεις των εχθρών.

Και μετά από την περιπλάνηση στην παλιά πόλη του Πεκίνου πετάξαμε για την Xiamen από όπου φτάσαμε οδικώς στο Yongding στην περιοχή των Hakka με τα τεράστια κυκλικά χωμάτιονα σπίτια-φρούρια που σαν κοινόβια εξυπηρετούν 30-50 οικογένειες και γύρω από μία κεντρική αυλή φωλιάαζουν στους χωμάτινους τοίχους δωμάτια, κουζίνες, αποθήκες και πηγάδια ανάμεσα σε φυτείες καπνού, τσαγιού και ρυζιού ενώ είναι χτισμένα από πεπιεσμένο χώμα και κολλώδες ρύζι με μόνο μία είσοδο για προστασία από τους ληστές και τα άγρια ζώα.

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680