Η θάλασσα καταπίνει την Περαία-“Εχουμε αποτυπώσει το πρόβλημα”, λέει ο Τζέκος
Ενα πολύ ενδιαφέρον και εμπεριστατωμένο θέμα για την κατάσταση που επικρατεί στην ακτογραμμή του Δήμου μας, δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα voria.gr.
Διαβάστε:
“Η θάλασσα καταπίνει την ακτογραμμή από τους Νέους Επιβάτες προς την Περαία, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, προς την Αγία Τριάδα παρατηρείται πλεόνασμα άμμου.
Σε αυτοψία της Voria.gr, από κοινού με τον καθηγητή Φυσικής Γεωγραφίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Βουβαλίδη, στην ανατολική ακτή της Θεσσαλονίκης είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Το παραλιακό μέτωπο εμφανίζει πλέον δύο εντελώς αντίθετες όψεις, ως αποτέλεσμα μιας σοβαρής διατάραξης στην παράκτια δυναμική και το ισοζύγιο των ιζημάτων που μεταφέρονται από την περιοχή του Αγγελοχωρίου.
Στην Περαία, ανατολικά των Νέων Επιβατών, η έντονη διάβρωση και η συρρίκνωση της παραλίας έχουν φέρει την ακροθαλασσιά κοντά στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης. Αντίθετα στους Νέους Επιβάτες και προς την Αγία Τριάδα το σκηνικό αλλάζει πλήρως και εντυπωσιακά. Εδώ παρατηρείται ένα τεράστιο πλεόνασμα άμμου που έχει δημιουργήσει μέχρι και νησίδες, καθώς και αβαθή σημεία σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από την ακτή. Η άμμος έχει σκεπάσει τα πάντα, με αποτέλεσμα βάρκες να παραμένουν πακτωμένες και εγκλωβισμένες στους αμμώδεις σχηματισμούς.
Η κυματική δράση συνεχίζει να αφαιρεί υλικό, δηλαδή άμμο, χωρίς αυτό να αναπληρώνεται, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της ακτής. Η θάλασσα «ανεβαίνει» προς τα καταστήματα και η παραλία μειώνεται αισθητά για τους λουόμενους. Οι επαγγελματίες στους Νέους Επιβάτες προς ανατολικά βλέπουν την ακτή να μεγαλώνει υπερβολικά. Αντίθετα, στην πλευρά που υφίσταται τη διάβρωση οι σερβιτόροι και οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να μετακινούν συνεχώς τις σειρές των τραπεζιών και επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων τους. Εξάλλου, η νομοθεσία επιβάλλει τα τραπεζοκαθίσματα να απέχουν τέσσερα μέτρα από την ακτογραμμή, οι σερβιτόροι αναγκάζονται να μαζεύουν τις σειρές των τραπεζιών επειδή τα νερά πλησιάζουν τα μαγαζιά. «Εκεί που είχαμε δύο σειρές τραπέζια, τώρα η θάλασσα φτάνει στα πόδια των πελατών», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη Voria.gr. Και οι επισκέπτες μένουν άναυδοι, αφού διαπιστώνουν την εντυπωσιακή αλλαγή επιστρέφοντας μετά από καιρό στην περιοχή.
Η επιστημονική εξήγηση
Για να κατανοήσουμε πώς η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να απορρυθμίσει ολόκληρο το οικοσύστημα, ο καθηγητής Κ. Βουβαλίδης εξηγεί στη Voria.gr με σαφήνεια τον μηχανισμό της μεταφοράς της άμμου από τη διάβρωση των ιζημάτων στο Αγγελοχώρι, με αποτέλεσμα η παράκτια στερεομεταφορά κατά μήκος της ακτογραμμής να τροφοδοτεί την παραλία προς τα ανατολικά.
Η διαδικασία της παράκτιας στερεομεταφοράς κατά μήκος της ακτογραμμής ανακόπτεται και περιορίζεται στη σκάλα των Νέων Επιβατών όπου συσσωρεύεται η άμμος εκατέρωθεν της σκάλας λόγω του αλιευτικού καταφυγίου, γεγονός που στερεί τη φυσική τροφοδοσία της ακτής προς την Περαία. Όπως εξηγεί ο κ. Βουβαλίδης, ο παράλληλος προς την ακτή τσιμεντένιος λιμενοβραχίονας που κατασκευάστηκε για να ανακόπτει τον βόρειο κυματισμό στο αλιευτικό καταφύγιο δημιούργησε μια «κυματική σκιά». Μέσα σε αυτήν τη σκιά προκλήθηκε από τη συσσώρευση άμμου ένας φυσικός αμμοβραχίονας κάθετος προς την ακτή (tobolo), δημιουργώντας ένα φυσικό φράγμα, παγιδεύοντας τα ιζήματα (άμμος) που ταξιδεύουν παράλληλα στην ακτή από τα δυτικά (Μεγάλο Έμβολο) προς την Περαία. Έτσι στην ακτογραμμή δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου των Νέων Επιβατών τα ιζήματα κατά μήκος της ακτογραμμής παγιδεύονται και συσσωρεύονται, σχηματίζοντας εκτεταμένη αμμώδη παραλία και τις νησίδες που βλέπουμε σήμερα.
Επειδή, όμως, όλη η άμμος εγκλωβίζεται στα δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου των Νέων Επιβατών, η παραλία της Περαίας παρουσιάζει έντονη παράκτια διάβρωση. Η θάλασσα συνεχίζει να αφαιρεί υλικό από εκεί χωρίς αυτό να αναπληρώνεται, οδηγώντας στην ολοκληρωτική διάβρωση της ακτής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να προκαλείται έντονη οπισθοχώρηση της ακτογραμμής και συρρίκνωση της παραλίας προς την Περαία, ενώ αντίθετα προς το Αγγελοχώρι δημιουργήθηκε πλεόνασμα άμμου και φαρδιά αμμώδης παραλία.
Τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η συσσώρευση αυτή θα κόψει το αλιευτικό καταφύγιο στα δύο. Σύμφωνα με τον κ. Βουβαλίδη, για να σταματήσει η διάβρωση απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες όπως:
Αποκατάσταση της παράκτιας στερεομεταφοράς κατά μήκος της ακτογραμμής (διορθωτικά λιμενικά έργα).
Αποκατάσταση της κοίτης των χειμάρρων, ώστε να υπάρχει φυσική τροφοδοσία με νέα ιζήματα (άμμο) από τις ανάντη περιοχές προς την ακτή.
Τεχνητή αναπλήρωση της ακτής με τη χρήση βυθοκόρου, η οποία θα αντλεί άμμο από τα βαθύτερα σημεία του θαλάσσιου πυθμένα.
Image
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η τεχνητή αναπλήρωση της άμμου της ακτής με βυθοκόρους και η αποκατάσταση των γύρω χειμάρρων, η Ριβιέρα του Θερμαϊκού κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη αλλοίωση της ακτογραμμής της, συμπαρασύροντας την τουριστική και οικονομική ζωή του τόπου.
Μιλώντας στη Voria.gr για το ζήτημα, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θεόδωρος Τζέκος αναγνώρισε το πρόβλημα λέγοντας ότι «πραγματικά, το θέμα της διάβρωσης στις ακτές του δήμου μας απασχολεί εδώ πολλά χρόνια». «Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουμε κάνει αποτύπωση της κατάστασης και συζητάμε μαζί με ιδιωτικούς φορείς την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η οποία οφείλεται είτε σε φυσικές διεργασίες είτε σε άστοχα λιμενικά ή άλλα έργα όπως είναι το αλιευτικό καταφύγιο των Νέων Επιβατών», ανέφερε ο κ. Τζέκος.”, καταλήγει το δημοσίευμα.
Ε, αφού ο δήμαρχος έχει αποτυπώσει το πρόβλημα, μπορούμε ήσυχοι να πάμε για ένα πρωινό καφεδάκι, όσο ακόμα υπάρχει ακτογραμμή.





