Η ζήλια, τα όριά της και η παθολογική εκδήλωσή της (BINTEO)

Η ζήλια, τα όριά της και η παθολογική εκδήλωσή της (BINTEO)

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Δέσποινα Τσόκου, και η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Σμαράγδα Χρηστάκη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την ζήλια.

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Δέσποινα Τσόκου, η οποία έχει μεγαλώσει στην Γερμανία, ανέφερε πως οι Γερμανοί ζηλεύουν 3 πράγματα: τα χρήματα, τις διακοπές κάποιου και το εάν ο διπλανός τους έχει καλό σπίτι.

«Στο παρελθόν μπορεί να ήμουν περισσότερο ζηλιάρα. Πλέον, δεν συγκρίνουμε με άλλους αλλά με την ιδεατή εικόνα που έχω για τον εαυτό μου. Σε νεαρές ηλικίες θεωρούμε ως δεδομένο ότι μπορεί να λέμε στον άλλον πού θα πάει και με ποιον θα βγει. Σε αυτό το αμάρτημα έχω πέσει και εγώ. Όταν ήμουν στο σχολείο είχα μία σχέση με ακραία ζήλια. Δεν γινόταν να μην σηκώσω το τηλέφωνο, γιατί δημιουργούνταν πρόβλημα».

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Σμαράγδα Χρηστάκη, αναφέρει πως η ζήλεια έχει να κάνει και με τα υλικά αγαθά και τις αρετές που θα θέλαμε να έχουμε αλλά και στη διεκδίκηση ενός συντρόφου.

«Είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα αλλά το θέμα είναι σε ποια σημεία φτάνει. Είναι φυσιολογικό να έχω για τον εαυτό μου κάποια πράγματα, και να λέω ‘’θα ήθελα να φτάσω και εγώ εκεί’’. Όταν μετά από αυτήν την σκέψη συνεχίζεις με την σκέψη ‘’αφού δεν το έχω εγώ, θα στο πάρω’’. Εκεί δεν είναι φυσιολογικό αλλά τοξικό. Όσοι ζηλεύουν βιώνουν έντονο στρες και αγωνία».

Η Σμαράγδα Χρηστάκη αναφέρει πως η ζήλεια αναπτύσσεται περισσότερο στις προσωπικές παρά στις επαγγελματικές σχέσεις.

«Τα περισσότερα νέα κορίτσια σήμερα χάνονται μέσα στο internet. Ζηλεύουν αυτά που βλέπουν. Ο φθόνος δεν μπορεί να κρυφτεί εύκολα. Μπορεί να δημιουργήσει πολλές αρνητικές καταστάσεις και δεν καλύπτεται εύκολα».

Η Δέσποινα Τσόκου είπε πως εάν της συνέβαινε ακραία ζήλια σε προσωπικό επίπεδο, θα έφευγε όπως και σε επαγγελματικό επίπεδο, όπου, όπως είπε, θα προσπαθούσε να μην συμμετέχει σε αυτήν την δουλειά με οποιοδήποτε κόστος.

Η ειδικός ανέφερε πως ζηλεύουμε συνήθως από ανασφάλεια.

«Τα social media μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θετικά και αρνητικά αλλά το θέμα είναι τι εφόδια θα δώσουμε στους νέους ώστε να το χρησιμοποιούν όσο το λιγότερα επιζήμια».

Η Δέσποινα Τσόκου ανέφερε πως σε προσωπικό επίπεδο έχει βιώσει ζήλια από άντρες αλλά στο επαγγελματικό περιβάλλον της έχει συμβεί να την ζηλεύουν αποκλειστικά οι γυναίκες.

Η Σμαράγδα Χρηστάκη ανέφερε όπως κάποιον που ζηλεύει μπορεί να τον βοηθήσει το περιβάλλον του.

«Δεν μπορείς όμως, απλά με καλόπιστο διάλογο να μετατοπίσεις την σκέψη ενός ανθρώπου που έχει εμμονή με κάτι. Μπερδεύουμε συχνά το να θέλουμε να κρατήσουμε τον άλλον και άλλο να τον ζηλεύεις. Θεωρείται δεδομένο πως εάν γίνει κάποια κακοποίηση, χρειάζεται μία άλλη βοήθεια εξωτερική, και να θέσεις τα όριά σου, όχι απλά μία συζήτηση».

Η Δέσποινα Τσόκου ανέφερε πως δεν θέλει να ζηλεύει στην σχέση της.

«Την γνώμη μου στους άλλους την λέω λιγότερο για το όσο μεγαλώνουμε βάζουμε ένα τοίχος γύρω μας. Πρόσφατα ένα ζευγάρι φίλων μου είχαν εγκαταστήσει εφαρμογή κατασκοπίας ο ένας στο κινητό του άλλου. Εγώ όταν το είδα αυτό, το κριτίκαρα εντόνως.