Η Ευρώπη ψάχνει φυσικό αέριο και προετοιμάζεται για δύσκολο χειμώνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ευρώπη ψάχνει φυσικό αέριο και προετοιμάζεται για δύσκολο χειμώνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ευρωπαϊκές χώρες η μια μετά την άλλη καταστρώνουν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας υπό την απειλή μιας πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Υπάρχουν τρία επίπεδα παρεμβάσεων ταυτόχρονα.

– Αναζήτηση νέων αξιόπιστων προμηθευτών, όπως το ΥΦΑ των ΗΠΑ και το φυσικό αέριο της Νορβηγίας, Αζερμπαϊτζάν και Αλγερίας

– Αύξηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου τώρα για να υπάρχει ενέργεια τις δύσκολες μέρες του χειμώνα

– Εξοικονόμηση φυσικού αερίου μέσα από την καθημερινότητά μας τόσο σε επίπεδο κρατικό όσο και σε επίπεδο ατομικό

Ήδη μεγάλες χώρες στην ΕΕ έχουν ξεκινήσει τα έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης. Το Βερολίνο σταματάει να φωτίζει μνημεία και ιστορικά κτίρια το βράδυ μέχρι το Ανόβερο, όπου οι αρχές κλείνουν το ζεστό νερό στα δημόσια κτίρια, στις πισίνες και στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Παρομοίως, στη Γαλλία, τα σουπερμάρκετ θα σβήνουν όλες τις φωτεινές ενδείξεις από την στιγμή που κλείσει το κατάστημα ενώ θα χαμηλώνει και η ένταση του φωτισμού τόσο στα ψυγεία όσο και στον χώρο γενικά κατά 30%.

Οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να «τινάξουν» στον αέρα τα ευρωπαϊκά σχέδια
Ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι παρά τις προετοιμασίες υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να τινάξουν τα σχέδια των Ευρωπαίων στον αέρα.

Άρθρο στους New York Times κάνει λόγο για σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά στις μεταφορές ΥΦΑ από απρόβλεπτους παράγοντες. Για παράδειγμα, μια καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα μπορεί να πλήξει την παραγωγή φυσικού αερίου στη Νορβηγία ή έντονοι τυφώνες στον Ατλαντικό μπορεί να καθυστερήσει τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ΥΦΑ και συνεπώς να υπάρχει πρόβλημα στην ενέργεια που χρειάζεται η Ευρώπη.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση είναι επίσης η περίπτωση ενός πολύ βαρύ χειμώνα στην Ασία, η οποία είναι η κύρια αγορά ΥΦΑ.

Εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε ο ανταγωνισμός θα κλιμακωθεί, καθώς Ασία και Ευρώπη θα θέλουν ΥΦΑ από τους ίδιους προμηθευτές. Επομένως, όποιος δώσει περισσότερα θα πάρει και το αέριο.

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση