“Η επιβράβευση της αποστασίας και ο παρά φύσιν ορισμός της μειοψηφίας ως πλειοψηφίας”

“Η επιβράβευση της αποστασίας και ο παρά φύσιν ορισμός της μειοψηφίας ως πλειοψηφίας”

Ενδιαφέρουσα ανάλυση του Γιώργου Χατζηβαλάση για τα τεκταινόμενα στον Δήμο Θερμαϊκού.

Διαβάστε την ανάρτηση του επικεφαλής της “Δράσης Πολιτών”:

“Η επιβράβευση της αποστασίας και ο παρά φύσιν ορισμός της μειοψηφίας ως πλειοψηφίας
Αυτό που συμβαίνει στον δήμο μας, από την επομένη κιόλας των δημοτικών εκλογών του 2019, δεν έχει προηγούμενο στην αυτοδιοίκηση και πιθανότατα δεν πρόκειται και να επαναληφθεί.
Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της δημαρχίας από τον Γιώργο Τσαμασλή, οι συσχετισμοί στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα και βεβαίως καμία αντιστοίχιση με τη λαϊκή βούληση. Δύο είναι οι κύριες αιτίες αυτής της διαστρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος.
Η πρώτη έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα με το οποίο έγιναν οι εκλογές του 2019, εξ αιτίας τού οποίου ο εκλεγείς στον Β’ γύρο Γ. Τσαμασλής διέθετε μόλις 10 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 33.
Η δεύτερη αιτία σχετίζεται με την τακτική την οποία ακολούθησε ο δήμαρχος προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία. Εκτός από την αναζήτηση συμμαχιών με άλλες παρατάξεις για συγκρότηση ισχυρής πλειοψηφίας, επέλεξε την πρακτική των μεμονωμένων συμφωνιών με δημοτικούς συμβούλους αντίπαλων στρατοπέδων, προσφέροντάς τους θέσεις αντιδημάρχων ή εντεταλμένων συμβούλων, με συνέπεια να υπάρξουν ανεξαρτητοποιήσεις από 3 συμβούλους της παράταξης του προηγούμενου δημάρχου, Γιάννη Μαυρομάτη, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Σπύρου Αδαμίδη, ο οποίος έσπευσε να ανεξαρτοποιηθεί στην πρώτη κι όλας συνεδρίαση μετά την ορκωμοσία των μελών του νεοεκλεγέντος δημοτικού συμβουλίου, τον Σεπτέμβριο του 2019.
Την περασμένη Κυριακή, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της παράταξης του δημάρχου, προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαποσπάσει την παράταξη Μαυρομάτη επιζητώντας την θετική στήριξη από μεμονωμένους συμβούλους για την εκλογή του στο #αμειβόμενο# αξίωμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως, μπροστά στον κίνδυνο να βρει απέναντί του όλη σχεδόν την αντιπολίτευση και να χάσει την εκλογή, εγκατέλειψε την προσπάθεια και περιόρισε τις βλέψεις του σε μια, #αμειβόμενη# πάντα, θέση αντιδημάρχου Κοινωνικής πολιτικής.
Εκτός αυτού, οι άλλοι δύο εκλεγέντες με την παράταξη Μαυρομάτη ήταν: α) ο Μάκης Μπίρος, ο οποίος επιβραβεύτηκε πολλαπλώς με την τοποθέτησή του ως Αντιπροέδρου στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΘ και Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας και β) ο Αντώνιος Ζαβέρκος ο οποίος τοποθετήθηκε ως πρόεδρος στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ (ΣΥνδεσμο Προστασίας – Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων), παρά την ρητή (πλην όμως προεκλογική) δέσμευση του δήμαρχου για αποχώρησή μας από τον σύνδεσμο αυτό!
Εξετάσεις «καλής διαγωγής» δίνει καθημερινά ένας ακόμη δημοτικός σύμβουλος, καθιστώντας σαφή τον διακαή πόθο της ενσωμάτωσής του, η αγωνία του οποίου επιτείνεται από την σταδιακή εξάντληση των διαθέσιμων καρεκλών του συστήματος εξουσίας.
Η προσπάθεια «ενσωμάτωσης» άλλων 2 συμβούλων, του Νίκου Γιάκη από την παράταξη και πάλι του Γιάννη Μαυρομάτη και του Κώστα Μαργαρίτη από την παράταξη του Θεόδωρου Τζέκου με αντάλλαγμα μια θέση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΘ, έπεσαν στο κενό, διασώζοντας την τιμή των ασχολούμενων με τα κοινά, διαψεύδοντας την αγοραία άποψη ότι «όλα αγοράζονται» και επιβεβαιώνοντας τον θεμελιώδη αξιακό κανόνα όσων πολιτεύονται με εντιμότητα ότι «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ».
ΟΙ ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ
Το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω αποτυπώθηκε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στη πρόσφατη εκλογή των μελών των δύο επιτροπών του Δήμου, της Οικονομικής και της Ποιότητας Ζωής, στις οποίες η διοίκηση κατάφερε να ελέγξει ουσιαστικά 6 από τα 9 μέλη τους. Συγκεκριμένα, η παράταξη Τσαμασλή εκλέγει εξ οφίτσιο (μετά τις τροποποιήσεις Θεοδωρικάκου) 5 μέλη + 1 από τους ανεξάρτητους, οι οποίοι λογίζονται γι’ αυτές και μόνο τις δημαιρεσίες ως παράταξη (από αύριο θα είναι και πάλι μεμονωμένοι ανεξάρτητοι σύμβουλοι), ενώ τα υπόλοιπα 3 μέλη των επιτροπών μοιράζονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι παρατάξεις του Γιάννη Μαυρομάτη και Θεόδωρου Τζέκου.

Αφήστε μια απάντηση