Η Ελλάδα στις κάλπες

Η Ελλάδα στις κάλπες

Περίπου 9,8 εκατ. εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, Ελληνες και Ελληνίδες, προσέρχονται από τις 7 το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση και τους νέους βουλευτές.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, ενώ χτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις εθνικές εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού σε μια ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά μπορούσαν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Αφήστε μια απάντηση