Ζεστό χρήμα στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ εντός του 2024-Στα 5,8 δις ευρώ τα έσοδα-Μέσα και η Αγία Τριάδα

Ζεστό χρήμα στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ εντός του 2024-Στα 5,8 δις ευρώ τα έσοδα-Μέσα και η Αγία Τριάδα

«Big bang» στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ για το 2024, με το ζεστό χρήμα που πρόκειται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 5.8 δις. ευρώ, σηματοδοτώντας έτσι και την πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία του ταμείου.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα προέλθει από την παραχώρηση της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού, την πώληση του ΔΑΑ, την πώληση του 67% του λιμένος Ηρακλείου και την ωρίμανση έργων, προϋπολογισμού 3.5 δις. ευρώ, που διαχειρίζεται η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF).

Αττική Οδός

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττική Οδού για επιπλέον 25 έτη. Προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχθηκε η ΓΕΚ Τέρνα , με οικονομική προσφορά, ύψους, 3,27 δις ευρώ.

Η κοινοπραξία VINCI Highways – VINCI Concessions – Μυτιληναίος Α.Ε. – Mobility Partner, η οποία έχει καταθέσει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά στον επίμαχο διαγωνισμό, προσέφυγε αρχικώς στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Η προσφυγή απορρίφθηκε και στη συνέχεια προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου η υπόθεση εκδικάστηκε και αναμένεται απόφαση πιθανότατα πριν το Πάσχα.

Εγνατία Οδός

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για διάστημα 35 ετών. Προτιμητέος επενδυτής είναι το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κα EGIS PROJECTS με ποσό που υπολογίζεται κοντά στα 1,35 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αρχική προσφορά ανερχόταν στα 1,450 δισ. ευρώ, αλλά ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες για «κούρεμα» επί του αρχικού τιμήματος λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Εκκρεμεί η έκδοση της ΚΥΑ από τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών σχετικά με την αύξηση των διοδίων στα 4 λεπτά ανά χιλιόμετρο, αλλά και η σύσταση της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα αναλάβει τη διαχείριση της υποδομής, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Λιμάνι Ηρακλείου

Σχεδόν έτοιμη να ολοκληρωθεί είναι και η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στον Όμιλο Grimaldi έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί η υπογραφή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗ Α.Ε. και η κύρωσή της από τη Βουλή.

Λιμάνι Βόλου

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου στον ΟΛΘ έναντι 51 εκατ. ευρώ.

Εν προκειμένω, η κοινοπραξία Goldair Cargo – Goldair Handling, που ανακηρύχθηκε επιλαχών προτιμητέος επενδυτής, με πολύ χαμηλότερη προσφορά περί τα 25 εκατ., προσέφυγε στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία απέρριψε το αίτημα.Στη συνέχεια προσέφυγε στο ΣτΕ όπου η υπόθεση συζητήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και αναμένεται η απόφαση.

Ακίνητο «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Η ισπανική εταιρία «INMO PARCK INVEST S.A.», ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 593.061,75 τμ και αποτελείται από δύο περιοχές (Α και Β). Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, προβλέπεται πώληση της περιοχής Α και μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 50 ετών της περιοχής Β.

Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό έργο, καθώς ο επενδυτής σχεδιάζει να προωθήσει φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, Αυτό προβλέπει την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του ακινήτου, του παραλιακού μετώπου και των ιαματικών πηγών, με τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, κατοικιών, μαρίνας, εγκαταστάσεων ευεξίας και καταστημάτων.

Λιμένας Λαυρίου

Στην εκκίνηση του διαγωνισμού που αφορά στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή) στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου προχώρησε την περασμένη Τετάρτη το ΤΑΙΠΕΔ.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου A.E.» (ΟΛΛ Α.Ε.) έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο με διάρκεια 60 ετών από την έναρξη ισχύος της (ισχύει μέχρι το έτος 2062). Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ενδέχεται να παραταθεί και εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης για την Υποβολή Προσφορών (Request for Binding Offers) από τους επενδυτές που θα προκριθούν στον B Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ακίνητο Αγίας Τριάδας

Σε προχωρημένο βαθμό ωρίμανσης βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση έκτασης στην Αγία Τριάδα που βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 161 χιλ τμ και προσφέρεται τόσο για τουριστική όσο και οικιστική ανάπτυξη. Επιπλέον προσφέρεται και για τη λειτουργία πολυτελούς κάμπινγκ ή glamping.

Μαρίνα Καλαμαριάς

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς. Πρόκειται για σημαντικό έργο, καθώς απέχει 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30m μήκος. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 77.825 τ.μ.

Έντονες είναι πάντως οι αντιδράσεις της τοπικής αυτοδοίκησης για το master plan αξιοποίησης της μαρίνας, το οποίο εγκρίθηκε με ΠΔ.

Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Συνεργασίας

Διαγωνισμούς, ύψους 3.5 δισ. ευρώ, για έργα στρατηγικής σημασίας, προωθεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Συνεργασίας PPF

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός υποδομών δημόσιας υγείας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έγινε ποτέ για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Μετά την επιτυχία του AntiNERO I & II, ακολουθεί το AntiNERO ΙΙΙ.

Πρόκειται για πρόγραμμα με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 310 εκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2024 – 2025 και προβλέπει παρεμβάσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημοπρατεί έργα που αφορούν σε:
• Καθαρισμούς δασικών οικοσυστημάτων σε όλη τη χώρα.
• Συντήρηση και βελτίωση δασικών οδικών δικτύων.
• Συντήρηση υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών.
• Διάνοιξη νέων Μικτών Αντιπυρικών Ζωνών, πλησίον οικισμών και εκατέρωθεν δασικών δρόμων.

Αστικός Περίπατος από Φαληρικό Όρμο έως Βούλα

Τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου αναμένεται ο ανάδοχος για την κατασκευή του ενιαίου αστικού περιπάτου στο παραθαλάσσιο μέτωπο από τον Φαληρικό Όρμο έως τη Βούλα. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, με εποπτεύον Υπουργείο το ΥΠΕΝ. Το έργο προβλέπει την δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου και η αξία του ανέρχεται στα 19,1 εκατ. ευρώ.

Φυλακές Κορυδαλλού

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Ήδη έχει δοθεί “πράσινο φως” για τη β’ φάση του διαγωνισμού, στην οποία εντάσσονται η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο καθώς συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικής πολιτικής και παράλληλα βοηθά στην αναβάθμιση της περιοχής του Κορυδαλλού προς όφελος της κοινωνίας. Επιπλέον οι νέες εγκαταστάσεις θα έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Ενδιαφέρον για το έργο έχουν εκφράσει οι κορυφαίοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας.

Μετεγκατάσταση Εισαγγελίας και Πρωτοδικείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση, η οποία αποτελείται από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και την υποβολή δεσµευτικών προσφορών, για την μετεγκατάσταση της Εισαγγελίας Αθηνών και του Πρωτοδικείου στην οδό Λουκάρεως.

Πρόκειται για έργο αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ με σκοπό τον εκσυγχρονισµό δικαστικών υπηρεσιών και τη συγκέντρωσή τους, καθώς σήµερα είναι κατακερµατισµένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.

ΟΑΚΑ

Συνεχίζονται οι διαγωνισμοί των έργων αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του σταδίου, συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σύντομα αναμένεται διαγωνισμός για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Πρόγραμμα “Αιγίς”

Προχωρούν διαγωνισμοί έργων αξίας 600 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Αυτά προβλέπουν
αναβάθμιση 2 ελικοπτέρων Super Puma,

• προμήθεια πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα,
• προμήθεια τριών εναέριων κέντρων επιχειρήσεων (Air Surveillance),
• προμήθεια τριών ελικοπτέρων μεσαίου μεγέθους μεταφοράς και υγειονομικών αποστολών,
• αναβάθμιση επτά αεροσκαφών Canadair CL-415,
• προμήθεια 25 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών,
• προμήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης & πυρόσβεσης,
• κάψουλες απομόνωσης & μεταφοράς ασθενών,
• προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Λιμένας Αλεξανδρούπολης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο ανάδοχος του έργου, αξίας 25 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση των υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποκατάσταση των βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα με απομάκρυνση των προσχώσεων που έχουν συσσωρευθεί από τα τέλη του 2015 έως σήμερα.

Η οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Master Plan.

Η κατασκευή της οδικής σύνδεσης θα επιτρέψει την εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα προς την Εγνατία Οδό δια μέσου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τον αστικό ιστό, ώστε αφενός να διευκολύνεται η πρόσβαση των χρηστών στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, αφετέρου να αποσυμφορίζεται η κίνηση εντός της πόλης.

Πηγή: tourismtoday.gr