Εξαρση κορωνοϊού-Ξυπνούν αναμνήσεις καραντίνας
Για διαγνωστικό τεστ μετά το ρεβεγιόν και τον συγχρωτισμό σπεύδουν οι πολίτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές που μας ξυπνούν αναμνήσεις από την εποχή της καραντίνας.
Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλεί έντονη ανησυχία στον ΕΟΔΥ, καθώς ο συγχρωτισμός στα γιορτινά τραπέζια επιτείνει τη διάδοσή τους.
Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα.
Παράλληλα, 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.
Οι ειδικοί, που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, συνιστούν προσοχή. Ισχυρή είναι η σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Εν τω μεταξύ, ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία με τους πολίτες να αναζητούν τεστ, αλλά και αντιϊκά φάρμακα. Την ίδια ώρα, σημειώνονται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
«Το 2024 θα είναι μία χρονιά πρόκληση για τον κορωνοϊό»
Ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την αύξηση των κρουσμάτων μετά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
«Ο ΠΟΥ λέει πως και το 2024 θα είναι μία χρονιά πρόκληση για τον κορωνοϊό, ακόμα θα ταλαιπωρεί τον πλανήτη και μάλιστα, τον χαρακτηρίζει ως παγκόσμια απειλή, όχι γιατί έχουμε ένα ανθεκτικό στέλεχος αλλά γιατί ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου που οφείλουν να κάνουν το εμβόλιο, είναι απαράδεκτα χαμηλός σε όλο τον κόσμο. Στη μονάδα μου νοσηλεύω μετά από covid εγκεφαλίτιδα σε νέο άτομο. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο που να έχει δοκιμαστεί τόσο αλλά και συκοφαντεί τόσο από το εμβόλιο του κορωνοϊού. Αν ο κόσμος είχε εμβολιαστεί δεν θα είχαμε τόσες εισαγωγές. Όλοι όσοι πεθαίνουν είναι ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Πλέον, ο κορωνοϊός δεν ‘’χτυπά’’ όλες τις ηλικίες αλλά τις ευάλωτες ομάδες, αυτές που πρέπει να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχουν καθολικές συστάσεις ‘’κάντε όλοι το εμβόλιο’’. Οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο και αυτά δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία», είπε αρχικά και συνέχισε, λέγοντας:
«Αυτό που με ανησυχεί είναι πως το σύστημα υγείας περνά μία σοβαρή κρίση καθώς είναι υποστελεχωμένο. Η οποιαδήποτε πίεση στο σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή θα είναι καταστροφική. Το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού δεν είναι ικανό να επιβαρύνει δραματικά τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες. Στην Ελλάδα, όμως, η οποιαδήποτε πίεση, θα είναι καταστροφική, άρα καλά κάνει η Πολιτεία που το αναδεικνύει ως θέμα. Η έξαρση των κρουσμάτων ήταν η φυσική εξέλιξη μίας πανδημίας. Δεν υπάρχει οικογένεια που δεν έχει μολυνθεί αλλά δεν υπάρχει είναι ικανή να μας προκαλέσει έκρηξη διασωληνώσεων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όλοι οι θάνατοι αναφέρονται στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Το εμβόλιο είναι αυτό που ανέκαμψε την πορεία της πανδημίας. Οι νέοι χτίζουνε την ανοσία, και δεν κινδυνεύουν τόσο όσο οι ηλικιωμένοι που έχουν εξασθενημένο σύστημα. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διότι οι ηλικιωμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν. Η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει καθημερινότητά μας, όπως και οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων».
«Δεν είναι θέμα προκηρύξεων αλλά η άρνηση των συναδέλφων μου»
Σε σχέση με την υποστελέχωση των νοσοκομείων, ο κ. Καπραβέλος είπε πως υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων.
«Πρώτη φορά είδα αυτήν τη κατάσταση. Δεν είναι θέμα προκηρύξεων αλλά η άρνηση των συναδέλφων μου να στελεχώσουν το σύστημα υγείας δείχνει πως δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό αλλά και θέμα συνθηκών και προτεραιότητας. Το σύστημα υγείας που εμείς στελεχώσαμε ήταν πρώτο. Σήμερα αυτό καταρρέει και αρνούνται να το στελεχώσουν αλλά προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό και στην Κύπρο με περισσότερες αποδοχές. Περιμένω η Πολιτεία να ‘’σκύψει’’ περισσότερο πάνω στο σύστημα υγείας το 2024».