Εμφιετζόγλου: “Ο Μητσοτάκης ζητούσε από την Κύπρο να διακόψει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της και να δεχθεί αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ απευθείας στην Τουρκία”

Εμφιετζόγλου: “Ο Μητσοτάκης ζητούσε από την Κύπρο να διακόψει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της και να δεχθεί αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ απευθείας στην Τουρκία”

Δήλωση του προέδρου της Πατριωτικής Ενωσης, Πρόδρομου Εμφιετζόγλου:

“Προκαλούν κατάπληξη και θέτουν αδυσώπητα ερωτήματα οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως, διά στόματος του πρώην Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, σχετικά με τις απόψεις και την πολιτική του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα στα θέματα φυσικού αερίου και ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε απροκάλυπτα στον Κύπριο Πρόεδρο ότι δεν είναι προτεραιότητά του το Κυπριακό και ότι κάνει ότι μπορεί, αυτός και η Κυβέρνησή του, για να μη βρίσκουν μπροστά τους το Κυπριακό. Θέτει δηλαδή εαυτόν μακράν του εχθρού. Υπερέβη όμως κάθε όριο όταν ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διακόψει η Κύπρος τις γεωτρήσεις στη δική της ΑΟΖ για να εξευμενισθεί η Άγκυρα και να επαναρχίσει ο Ελληνο – Τουρκικός διάλογος.

Το αποκορύφωμα ήταν η υποστήριξη που έδωσε στην ιδέα ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ απευθείας στην Τουρκία, με παράκαμψη της Κύπρου. Εγκατέλειπε δηλαδή την ιδέα του αγωγού East Med, για τον οποίο Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είχαν υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία και προσχωρούσε στην Τουρκική ιδέα για εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Ευτυχώς, το Ισραήλ, που λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τα θέματα εθνικής ασφάλειας και εθνικής στρατηγικής, δεν δέχθηκε να συζητήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Αντιλαμβάνεται όμως κανείς τις εντυπώσεις που δημιουργούν τέτοιου είδους απόψεις στην Τουρκική πολιτική, τον Συμμαχικό παράγοντα, που πιέζει πάντα «για να τα βρουν» Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και στους φίλους και περιφερειακούς συμμάχους της Ελλάδος.

Οι αποκαλύψεις περιέχονται σε επανέκδοση του βιβλίου του Κύπριου εκδότη Κωστή Χατζηκωστή «Έξι Προεδρικά Πορτραίτα», στο οποίο προστέθηκε τώρα και το πορτραίτο του τελευταίου στη σειρά Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.

Οι αποκαλύψεις αυτές, που γίνονται στην εκτεταμένη συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη, που περιελήφθη στο βιβλίο, δημιουργούν, δικαιολογημένα, ανησυχίες και ερωτήματα και για τη σημερινή πολιτική Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στα θέματα ΑΟΖ, υδρογονανθράκων, καθεστώτος Αιγαίου και Κυπριακό.

Η παλινδρόμηση στην πολιτική του κατευνασμού, με αφορμή την ανθρωπιστική διπλωματία των σεισμών, που αποσκοπεί πραγματικά; Η Τουρκική επίθεση φιλίας έχει μήπως σχέση με συνεννοήσεις στο παρασκήνιο σε βάρος ζωτικότατων Ελληνικών συμφερόντων στα θέματα Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου;

Τα όσα αποκαλύφθηκαν από τον Νίκο Αναστασιάδη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει κορυφαία εθνικά θέματα, δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη στους χειρισμούς και στην πολιτική του.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη ότι αυτή δεν έχει κανένα ταμπού για τη συνεκμετάλλευση, αλλά και οι πιο πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Φίλη, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, για Συμφωνία Πρεσπών στο Αιγαίο, είναι σειρήνα συναγερμού για τον Ελληνικό λαό ότι επιχειρείται στο παρασκήνιο εξώθηση της Ελλάδος σε στρατηγικές υποχωρήσεις στα θέματα του Αιγαίου και των δικαιωμάτων της, με βάση το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.

Η Πατριωτική Ένωση καλεί τον Ελληνικό λαό να είναι σ’ επαγρύπνηση και ν’ αποτρέψει , με κινητοποιήσεις και τη ψήφο του, τον κίνδυνο νέων εθνικών υποχωρήσεων και νέων επαίσχυντων συμφωνιών, τύπου Πρεσπών, σε βάρος της Ελλάδος”.

Αφήστε μια απάντηση