Εμβόλιο & παιδιά: Ποια είναι υποχρεωτικά, ποια χρειάζονται επαναληπτική δόση & πότε πρέπει να τα κάνουν; (BINTEO)

Εμβόλιο & παιδιά: Ποια είναι υποχρεωτικά, ποια χρειάζονται επαναληπτική δόση & πότε πρέπει να τα κάνουν; (BINTEO)

Ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας αναλύει στην εκπομπή «Ελένη» ποια είναι τα υποχρεωτικά εμβόλια για τα παιδιά και πότε πρέπει να τα κάνουν.

Τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά βάση νόμου και ξεκινούν από την ηλικία των 2 μηνών, όπως χαρακτηριστικά λέει ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας.

«Τα υποχρεωτικά εμβόλια είναι για τον κοκίτη, την διφθέριτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας και της ηπατίτιδας Β. Υπάρχουν εμβόλια που δεν είναι υποχρεωτικά αλλά συνιστώνται, όπως είναι αυτό της μηνιγιτιδόκοκκο τύπου Β. Δυστυχώς, το εμβόλιο αυτό δεν χορηγείται δωρεάν και πρέπει οι γονείς να το πληρώσουν».

Όπως εξηγεί, δεν έχουν όλα τα εμβόλια το ίδιο ποσοστό προστασίας, ωστόσο είναι πολύ καλυτέρα ένα παιδί να κάνει το εμβόλιο με όποιο ποσοστό από τη στιγμή που το παιδί εμβολιαστεί στην υπόλοιπη ζωή του δεν θα νοσήσει ποτέ.

«Τα εμβόλια σταματούν στην ηλικία των 11 ετών. Τα εμβόλια για την διφθέριτιδα, τον τέτανο και τον κοκίτη θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 10 χρόνια. Όλα αυτά τα νοσήματα προστατεύονται από τα εμβόλια και είναι πολύ σοβαρά νοσήματα για ένα παιδί».

Αν βάλουμε σε ζυγαριά το εμβόλιο και το ίδιο το νόσημα, σαφέστατα η ζυγαριά γέρνει υπέρ του εμβολίου, όπως λέει.

«Εάν όμως για παράδειγμα ένα παιδί περάσει ιλαρά τότε δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί το παιδί για το νόσημα αυτό. Εφόσον, ένα παιδί εμβολιαστεί για όλα αυτά ποτέ στη ζωή του δεν θα νοσήσει οπότε καταλαβαίνεται το τεράστιο όφελος».