Εκτελέστηκε στις ΗΠΑ ο θανατοποινίτης μοναχός Αντώνιος

Εκτελέστηκε στις ΗΠΑ ο θανατοποινίτης μοναχός Αντώνιος

Ο Frank Atwood, βαπτισμένος με το όνομα Αντώνιος, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση, σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου, στην Αριζόνα των ΗΠΑ, στις 10:16 π.μ. τοπική ώρα (20:16 ώρα Ελλάδος). Στην εκτέλεση παρέστη η οικογένεια της 8χρονης δολοφονημένης Βίκι Λιν Χόσκινσον, ένα έγκλημα που ο Αντώνιος ισχυριζόταν ότι δεν διέπραξε. Σύμφωνα με αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του 66χρονου επετράπη η παρουσία πνευματικού.

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των δικηγόρων του να μετατραπεί η θανατική ποινή σε ισόβια κάθειρξη ή να αναβληθεί η εκτέλεσή του εξαιτίας του ότι έπασχε από μιας μορφής εκφυλιστικής πάθησης στη σπονδυλική στήλη η οποία θα του προκαλούσε επώδυνο και βασανιστικό πόνο κατά την χορήγηση της θανατηφόρας ένεσης, τελικά οι εισαγγελείς της Αριζόνα αρνήθηκαν.

Η αιτία της μη εκπλήρωσης της επιθυμίας του μοναχού, ήταν οι δήθεν κατηγορίες περί προσπάθειας παράτασης χρόνου και του ότι θα του χορηγούνταν κάποιου είδους ηρεμιστικό έτσι ώστε να μην είναι οδυνηρός ο θάνατός του. Ο Αντώνιος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα της ζωής του ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι, είχε προτείνει αντί της θανατηφόρας ένεσης να χρησιμοποιηθεί θανατηφόρο αέριο, κάτι το οποίο επίσης δεν έγινε δεκτό.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος είχαν κάνει έκκληση για προσευχή για τον μοναχό Εφραίμ έτσι ώστε να του δώσει ο Θεός δύναμη και να αντέξει τις δύσκολες μέρες και ώρες.

Ο μοναχός Εφραίμ καταδικάστηκε το 1987 από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας για την απαγωγή και τη δολοφονία της 8χρονης Βίκι Λιν Χόσκινσον στο Τούσον της Αριζόνας το 1984. Γεγονός το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε διαπράξει. Κατά τη διάρκεια της δίκης του 1987, είχε δηλώσει: “Η δολοφονία της Βίκι ήταν ίσως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο. Δεν πρόκειται να παραδεχτώ κάτι το οποίο δεν έπραξα. Δεν είχα καμία απολύτως ανάμειξη σε αυτό”.

Σημειώνεται ότι, πρόκειται για το 39ο άτομο που εκτελείται στην Αριζόνα από το 1992. Συνολικά στις φυλακές της Αριζόνα υπάρχουν άλλοι 111 θανατοποινίτες.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζεται ο φόβος ότι η Αριζόνα θα προβεί σε μια σειρά εκτελέσεων, καθώς η εκτέλεση του μοναχού είναι η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Το τελευταίο δείπνο του μοναχού Εφραίμ
Στις 12 Μαΐου 2022, ο μοναχός Εφραίμ αρνήθηκε ένα τελευταίο γέυμα πριν την εκτέλεση με την αιτιολογία της νηστείας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της φυλακής, στις 7 Ιουνίου, την παραμονή της εκτέλεσης, προσφέρθηκε δείπνο το οποίο επέλεξε τελικά. Το δείπνο περιλάμβανε σαλάμι, μουστάρδα, φυστικοβούτυρο, λευκό ψωμί, τσιπς τορτίγιας, νερό και χυμό.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

Αφήστε μια απάντηση