Είναι γεγονός! Γέννησε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών! (ΒΙΝΤΕΟ)

Είναι γεγονός! Γέννησε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα υγιέστατο αγοράκι έφερε στον κόσμο η Ειρήνη Κόκα, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, μετά τις θεραπείες που έκανε για τον καρκίνο με τον οποίο διαγνώστηκε.

«Διαγνώστηκα με καρκίνο, την πρώτη φορά δεν ήταν τόσο επιθετικός. Τη δεύτερη φορά, διαγνώστηκα ξανά στα 4 χρόνια και ήταν πολύ επιθετικός. Έκανα 24ωρες χημειοθεραπείες, συνεχόμενες, ήταν πολύ δύσκολη η περίοδος τότε. Μου είπαν οι γιατροί ότι κάτι πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε τις χημειοθεραπείες γιατί θα καταστραφούν οι ωοθήκες μου, όπως και έγινε», λέει η ίδια μιλώντας στο MEGA.

«Πήγα στον κ. Πάντο και ξεκινήσαμε τη διαδικασία κατάψυξης. Για 9 ολόκληρα χρόνια δεν είχα τίποτα, ούτε περίοδο. Όταν κάναμε το χειρουργείο, σε 6 μήνες γύρισαν όλα», συμπληρώνει, αποκαλύπτοντας ότι είναι θετική και σε μία δεύτερη εγκυμοσύνη.

«Όλα πήγαν καλά»

Από την πλευρά του, ο γυναικολόγος που έκανε τη διαδικασία, Κωνσταντίνος Πάντος, σημειώνει:

«Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες που έχουν κάποια κακοήθεια, να μπορούν να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους με το να καταψύξει είτε ωάρια είτε ωοθηκικό ιστό. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε τον χρόνο να περιμένει για να καταψύξει ωάρια γιατί αυτό χρειάζεται και κάποια αγωγή για να διεγείρουμε τις ωοθήκες. Καταψύξαμε ωοθηκικό ιστό, είναι μια μέρα διαδικασία με λαπαροσκόπηση. Μετά συνεχίζει τις θεραπείες και όταν με το καλό ιαθεί από το νόσημά της, επανέρχεται για τη μεταμόσχευση».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Η συγκεκριμένη γυναίκα έμαθε για την κακοήθεια το 2009, έκανε την απαραίτητη θεραπεία, επανήλθε όμως η κακοήθεια το 2013 και τότε της είπαν οι γιατροί ότι θα χάσει την ωοθηκική της λειτουργία. Προνόησε, ήρθε, καταψύξαμε ωοθηκικό ιστό, ακολούθησε τη θεραπεία και το 2021 που επανήλθε για τη μεταμόσχευση, οι ωοθήκες της δε λειτουργούσαν. Μεταμοσχεύσαμε ωοθηκικό ιστό, σιγά σιγά επανήλθε η λειτουργία των ωοθηκών, μαζεύαμε ένα ένα τα ωάριά της και μόλις μαζέψαμε δύο καλά έμβρυα έκανα εμβρυομεταφορά και πήγε καλά».