Δωρεάν το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου-Δικαιούχος και ο Μητσοτάκης (BINTEO)

Δωρεάν το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου-Δικαιούχος και ο Μητσοτάκης (BINTEO)

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήγε σε φαρμακείο για να πάρει δωρεάν το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δίνοντας το παράδειγμα ως ένας από τους δικαιούχους που έλαβαν το σχετικό μήνυμα για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού κι ενώ το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει σώσει χιλιάδες ζωές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε σε φαρμακείο για να πάρει δωρεάν και το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ως ένας από τους δικαιούχους που έλαβαν το σχετικό μήνυμα.

Η διαδικασία της εξέτασης είναι απλή και αν βρεθούν ευρήματα θα είναι δωρεάν και οι εξετάσεις που θα ακολουθήσουν.

«Απλώς θα θέλαμε να μας ειδοποιήσετε για το αποτέλεσμα, γιατί καταχωρείται στο σύστημα έτσι ώστε το υπουργείο να έχει και στατιστικά, αλλά σε περίπτωση που βρεθεί θετικό να προχωρήσουμε σε ραντεβού με τον γαστρεντερολόγο μας», εξήγησε η φαρμακοποιός.

«Όλοι σας έχετε πάρει, οι συμπολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, έχουν πάρει αυτό το μήνυμα. Μην το αγνοήσετε, διότι η πρόληψη σώζει ζωές. Και ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί πρακτικά με πλήρη ίαση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προληπτικές εξετάσεις παχέος εντέρου & τραχήλου της μήτρας
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 3,8 εκ. άνδρες και γυναίκες, 50 έως 69 ετών, ενώ έχουν εκδοθεί παραπάνω από 1,4 εκ. παραπεμπτικά σε δικαιούχους.

Αντίστοιχα, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις προβλέπονται και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Έχουν εκδοθεί 2,6 εκ. παραπεμπτικά και παρέχεται δωρεάν PAP Τest για γυναίκες 21 έως 29 ετών και μοριακό τεστ για γυναίκες 30 έως 65 ετών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχουν γίνει πάνω από 130.000 self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και στα 1.000 από αυτά προέκυψαν ευρήματα.