“Δράση Πολιτών”: “Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έρχεται στην αυλή μας!”

“Δράση Πολιτών”: “Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έρχεται στην αυλή μας!”

Ανακοίνωση για την πιθανή εξέλιξη εγκατάστασης ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην είσοδο της Περαίας, εξέδωσε η “Δράση Πολιτών” του Γιώργου Χατζηβαλάση, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της:

“Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έρχεται στην αυλή μας!

Την καταψήφισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Γ. Χατζηβαλάσης, Ι. Μαυρομάτης, Θ. Τζέκος και Ν. Παράσχου, σε αντίθεση με τον Δ. Καπλάνη και τους ανεξάρτητους (Σπ. Αδαμίδη, Αντ. Ζαβέρκο και Θ. Μπίρο), που την υπερψήφισαν.
Η “ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ” θεωρεί αρνητική εξέλιξη την εγκατάσταση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο δήμο μας, γιατί υποβαθμίζει το περιβάλλον και το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, που αποτελεί και την κύρια οικονομική δραστηριότητα των κοινοτήτων του έσω κόλπου, γιαυτό και την καταψήφισε.

Όποιες παρεμβάσεις γίνουν στην παραλιακή ζώνη για την ενοποίησή της και την απόδοσή της σε «συνεχόμενη παράκτια αναψυχή, άξονα περιπάτου, απρόσκοπτης μετακίνησης με ποδήλατο, αθλητισμό – ναυταθλητισμό, ενοποίηση ιστορικών τόπων, κλπ.», που αναφέρει η Μελέτη Ενοποίησης του Παραλιακού Μετώπου, θα αστοχήσουν, αν παράλληλα δεν υπάρξει ουσιαστική και μόνιμη περιβαλλοντική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης και κυρίως των κοινοτήτων (Περαίας, Ν. Επιβάτων, Αγ. Τριάδας), των οποίων ο τουρισμός αποτελεί την βασική οικονομική δραστηριότητά τους.

Σε μια τέτοια Ζώνη Τουριστικού Ενδιαφέροντος δεν έχει καμιά θέση η εγκατάσταση Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όποιας τάξης μεγέθους κι αν είναι αυτή. Ο δήμαρχος προσπάθησε να μας πείσει ότι πρόκειται για μια μικρή μονάδα, άνευ σημασίας, αλλά μετά από τις επίμονες ερωτήσεις του Γ. Χατζηβαλάση, οι μελετητές αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι πρόκειται για μια έκταση 100 στρεμμάτων(!!!) δίπλα στο ΚΑΠΠΑ.

Δεχτήκαμε με χαρά την χωροθέτηση του Τεχνολογικού Πάρκου εκεί, γιατί αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και ουσιαστική αναβάθμιση από κάθε άποψη της περιοχής αυτής. Είναι δυνατόν δίπλα στο κόσμημα των κτιριακών αυτών εγκαταστάσεων (περιλαμβάνονται Ξενοδοχείο 5 αστέρων και Ενυδρείο) να εγκατασταθούν τα καρνάγια;

Μετά την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης σε οξεία γωνία μέσα στη θάλασσα, τα θαλάσσια ρεύματα δημιουργούν περιδίνηση σ’ αυτό το σημείο. Τα νερά δεν ανανεώνονται και η όποια ρύπανση θα αναστρέφεται στις ακτές μας. Οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων που θα εγκατασταθούν εκεί, δεν πείθουν κανέναν. Απόδειξη αποτελούν τα ήδη λειτουργούντα από δεκαετίες καρνάγια στην περιοχή της Πυλαίας (απέναντι από το Leroy Merlin), από τα οποία ΚΑΝΕΝΑ δεν έχει -ούτε πήρε ποτέ- άδεια και όμως λειτουργούν πάνω από 40 χρόνια! Αυτά άλλωστε αποτελούν -με αρνητική μορφή- “το μήλον της Έριδος”.

Ο δήμος Πυλαίας θέλει να εκμεταλλευτεί τουριστικά την περιοχή και γιαυτό τα διώχνει. Το ίδιο και ο δήμος Θέρμης, που τα πέταξε στην αυλή μας με τις ευλογίες του δημάρχου μας, ο οποίος έσπευσε να τα υποδεχτεί! Από αυτή τη μελέτη όλοι οι δήμαρχοι κάτι πήραν. Άλλος μια παραλία για εκμετάλλευση, άλλος μια μαρίνα, άλλος ένα ενυδρείο. Ο δικός μας πήρε τα σκουπίδια, που είχαν στην αυλή τους και τα πέταξαν οι άλλοι!!!

Η παράταξη μας ήταν η μόνη που καταψήφισε την εγκατάσταση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και στην αρχική μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ). Χτες συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία ψηφίσαμε όλοι, πλην του κεφαλαίου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το οποίο καταψηφίστηκε και από τις δημοτικές παρατάξεις του Γιάννη Μαυρομάτη, του Θεόδωρου Τζέκου και Νικολάου Παράσχου, τους οποίους ευχαριστούμε για την αποφασιστική παρέμβασή τους”.

Αφήστε μια απάντηση