Δημοσκόπηση: Πρώτο κόμμα η… δυσαρέσκεια – ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση – Οι νέοι θέλουν νέα σχήματα (BINTEO)

Δημοσκόπηση: Πρώτο κόμμα η… δυσαρέσκεια – ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση – Οι νέοι θέλουν νέα σχήματα (BINTEO)

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega έχει ότι η δυσαρέσκεια παραμένει κυρίαρχο στοιχείο στην κοινωνία, την ώρα που η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και δημοσκοπικά

Μια κοινωνία δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση παρατηρεί τον κύριο όγκο της αντιπολίτευσης να ασχολείται αυτή τη στιγμή με τις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέων ηγεσιών, την ώρα που ειδικά οι νέοι εκτιμούν ότι υπάρχει χώρος για νέο κόμμα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη ρευστή και μεταβατική συνθήκη στο πολιτικό σύστημα αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Επιμένει ένα ισχυρό κλίμα δυσαρέσκειας για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δείξει στη ΔΕΘ ότι μπορεί να πάρει και κάποια μέτρα που να απαντούν σε κοινωνικά προβλήματα, το κλίμα της δυσαρέσκειας επιμένει. Το 68% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 26% ότι πάνω προς τη σωστή κατεύθυνση. Η βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση στις αρχές του μήνα είναι πολύ μικρή.

Το κλίμα αυτό δυσαρέσκειας αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο όμως και την αντιπολίτευση. Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση φτάνουν το 66%, με μόνο 26% θετικές, πράγμα που σημαίνει ότι η δυσαρέσκεια αφορά και τον κορμό του εκλογικού ακροατηρίου της ΝΔ. Όμως, όπως έχουμε δει και σε προηγούμενες έρευνες η γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αρνητική. Το 90% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη και μόλις το 6% έχει θετική.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία αυτή τη φορά ξεπερνά οριακά το «ψυχολογικό» όριο του 30%, με 30,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στην πέμπτη θέση με 8,8%, το ΠΑΣΟΚ με 15,5% παραμένει η «δημοσκοπική αξιωματική αντιπολίτευση», το ΚΚΕ είναι στην τρίτη θέση με 10,6%, η Ελληνική Λύση στην τέταρτη με 9%, η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 4,9%, η Νίκη στο 3,7% και η Φωνή της Λογικής στο 3,9%. Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ευνοεί κάπως τη Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 που δείχνουν να παίρνουν το όριο του 3%.

Εάν κανείς κοιτάξει τους συσχετισμούς θα διαπιστώσει έναν κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος. Η ΝΔ παραμένει η ισχυρότερη μειοψηφία, με ένα συμπαγές πλην όχι ηγεμονικό ακροατήριο, που έχει μειωθεί σε σχέση με τις εκλογές του 2023 και που συμπίπτει εν μέρει με όσους αισθάνονται ότι τα πράγματα πάνε σχετικά καλά. Στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή υποχωρεί και άλλο, κάτω του 25%. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια ενίσχυση μιας αριστερόστροφης διαμαρτυρίας προς το ΚΚΕ και άλλους σχηματισμούς, όμως παραμένει ισχυρή και η καταγραφή της ακροδεξιάς καθώς οι τρεις σχηματισμοί που παίρνουν το 3% έχουν αθροιστικά 16,6%, άρα αρχίζει να σταθεροποιείται ένας μαζικός σχετικά «πολιτικός αστερισμός» δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που φαίνεται ότι ήδη αποτελεί και τη βασική ανησυχία της κυβέρνησης, που εσχάτως κατεξοχήν απευθύνεται και σε αυτό το ακροατήριο.