Δίκτυο Πολιτών Ν. Επιβατών: ” Να αναγνωριστεί ως διατηρητέο το Αρχιγένειο”
Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο απέστειλε το Δίκτυο Πολιτών Ν. Επιβατών. Σύμφωνα με την επιστολή οι πολίτες ζητούν, ανάμεσα στα άλλα, την αναγνώριση ως διατηρητέου του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Αρχιγένειο Δημοτικό Σχολείο.
Αναλυτικά η επιστολή:
“Πριν από λίγο καταθέσαμε τα αιτήματά μας προς τον Δήμο Θερμαϊκού, τα οποία έλαβαν αριθ. πρωτ. 27188/29.12.2025, και αφορούν στη διάσωση του κτηρίου Αρχιγένειου Δημοτικού Σχολείου Νέων Επιβατών, που μπορεί να γίνει μόνο με την αναγνώρισή του ως διατηρητέου μνημείου νεότερης εποχής, και την ανεύρεση οικοπέδου ή οικοπέδων για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Λυκείου στους Νέους Επιβάτες.
Τα αιτήματα με τα έγγραφα και τις εικόνες που τα συνοδεύουν μπορείτε να τα διαβάσετε παρακάτω:
ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΕΠΙΒΑΤΩΝ
Καμινάρη 14, Νέοι Επιβάτες 57019
Email: manipalazi@gmail.com Νέοι Επιβάτες, 29 Δεκεμβρίου 2025 Αριθ. πρωτ.: 27188/29.12.2025
ΠΡΟΣ: Δήμαρχο & Δημοτικό Συμβούλιο
του Δήμου Θερμαϊκού
ΚΟΙΝ.:
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Τοπικό Συμβούλιο Νέων Επιβατών
ΘΕΜΑ: Διάσωση του πέτρινου Αρχιγένειου Δημοτικού Σχολείου με την αναγνώρισή του ως μνημείου νεότερης εποχής και αγορά οικοπέδου ή οικοπέδων για την ανέγερση Δημοτικού και Λυκείου στους Νέους Επιβάτες
Κύριε Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
Με την επιστολή μας αυτή καταθέτουμε δύο αιτήματα, τα οποία αφορούν στην πολιτιστική και εκπαιδευτική φυσιογνωμία του τόπου μας, τους Νέους Επιβάτες:
1.Την διάσωση του πέτρινου Αρχιγένειου Δημοτικού Σχολείου Νέων Επιβατών με την αναγνώρισή του ως μνημείου νεότερης εποχής.
Η αναγνώριση του πέτρινου Αρχιγένειου Δημοτικού Σχολείου ως διατηρητέου μνημείου νεότερης εποχής (της πρώιμης μεταπολεμικής περιόδου) είναι απολύτως απαραίτητη και πρέπει να ληφθεί αμέσως, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η διάσωσή του. Η ανέγερση των δύο κτηριακών όγκων κοντά του, ιδίως εκείνου που καλύπτει την πρόσοψή του, έχουν προκαλέσει βλάβες, οι οποίες αλλοίωσαν την φυσιογνωμία του, υποβαθμίζοντας την αισθητική του, και θέτουν σε κίνδυνο την μελλοντική του ύπαρξη. Παρά το επείγον του ζητήματος, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενέργεια (εκ μέρους του Δήμου Θερμαϊκού) για τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου νεότερης εποχής, σύμφωνα με την Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού προς την Βουλή των Ελλήνων (Α.Π.: 79051/18.03.2025) μετά από Ερώτηση της ανεξάρτητης Βουλευτού κ. Κυριακής Μάλαμα με τίτλο: «Υπάρχει πρόθεση συντονισμού για τον χαρακτηρισμό του Αρχιγένειου Δημοτικού Σχολείου των Νέων Επιβατών ως διατηρητέου;» (Α.Π.: 3586/21.02.2025).
Η αναγνώρισή του ως μνημείου νεότερης εποχής θα εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση της φυσιογνωμίας του και την ασφαλή λειτουργία του. Έτσι μόνο το κτήριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, διατηρώντας την επωνυμία «Αρχιγένειο», για να καλύψει άλλες πολιτιστικές-εκπαιδευτικές ανάγκες των Νέων Επιβατών. (Έχει ήδη γίνει μεγάλη δωρεά βιβλίων και πρόκειται να επαναληφθεί νέα εξίσου μεγάλη από καταγόμενους από τους Επιβάτες Θεσσαλονικείς).
Για την αναγνώριση του ως διατηρητέου, απαιτείται να υποβάλετε αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας-Θράκης), το οποίο είναι αρμόδιο για τα διατηρητέα κτήρια και την προστασία της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την πόλη της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο στάλθηκε στην Βουλή των Ελλήνων και κοινοποιήθηκε στην Βουλευτή και στα Υπουργεία: Πολιτισμού, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών (Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΥΠΣΥΝ/21180/601/03.07.2025). (Όλα τα έγγραφα επισυνάπτονται).
Το «Αρχιγένειο Δημοτικό Σχολείο» ως κτήριο έχει μεγάλη συμβολική και υλική σημασία στην συλλογική συνείδηση των Νέων Επιβατών. Ως συμβολική κατασκευή αποτελεί «δεσμό» με την παλαιά πατρίδα· χάρη στον αγώνα του Συλλόγου Κυριών Νέων Επιβατών, που συγκροτήθηκε από απόφοιτες των περιώνυμων Αρχιγενείων Εκπαιδευτηρίων-Διδασκαλείων Επιβατών, στην ίδρυσή του συνέδραμε, με το κληροδότημά του, ο εθνικός ευεργέτης Σαράντης Αρχιγένης, αλλά και διασκορπισμένοι -μετά το 1922 σε τέσσερις ηπείρους- κάτοικοι προηγουμένως των Επιβατών. Ως υλική κατασκευή αποτελεί ιδιαίτερο στοιχείο της τοπικής ιστορίας, σημείο αναφοράς και τοπόσημο των Νέων Επιβατών από την ίδρυσή του το 1957 ως Διδακτήριο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου φοίτησαν γενιές και γενιές των Νέων Επιβατών, από τις οποίες όσες βρίσκονται στη ζωή θρηνούν για την εγκατάλειψή του και είναι αποφασισμένες να αγωνισθούν σθεναρά για την διάσωσή του, όπως και για τον επόμενο στόχο.
2. Την αγορά οικοπέδου ή οικοπέδων για την ανέγερση νέου σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου και την ανέγερση σύγχρονου Λυκείου στους Νέους Επιβάτες.
Επειδή οι γονείς μικρών παιδιών των Νέων Επιβατών ανησυχούν και αναρωτιούνται μέχρι πότε τα παιδιά τους θα μετακινούνται εκτός Νέων Επιβατών για να μορφωθούν· Επειδή ο Δήμος επιβαρύνεται με το κόστος του ενοικίου κτηρίου εκτός των Νέων Επιβατών και της μεταφοράς μαθητών/μαθητριών σε αυτό· Επειδή επιπλέον, από την ένταξή μας σε Δήμο, δεν έχει γίνει κανένα έργο εκπαιδευτικής φύσης (ή άλλης) στους Νέους Επιβάτες, ζητούμε να ληφθεί απόφαση για ανεύρεση οικοπέδου ή οικοπέδων για ανέγερση νέου σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου, όπως επίσης και για την ανέγερση Λυκείου στους Νέους Επιβάτες. Υπενθυμίζουμε ότι η άδεια λειτουργίας Λυκείου στους Νέους Επιβάτες χρησιμοποιήθηκε για τη λειτουργία Λυκείου στην Περαία και μετά για την απόφαση ανέγερσης Λυκείου στην Περαία, αντί για τους Νέους Επιβάτες. Τέλος, αναφέρουμε ότι λίγο πιο πάνω από το Γυμνάσιο Νέων Επιβατών, επί της οδού Βλάση Γαβριηλίδη, αλλά και λίγο πιο κάτω, προσφέρονται οικόπεδα σε προσιτές τιμές. (Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες).
Για τα αιτήματα που υποβάλλουμε έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα 640 πιστοποιημένες υπογραφές, χωρίς ακόμη να πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση γι’ αυτό τον σκοπό. Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν με την εγκυρότητα που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα change.org και είναι στην διάθεσή σας.
Την επιστολή αυτή υπογράφουν μέλη του Δικτύου Πολιτών Νέων Επιβατών που έχουν υπογράψει για τις παραπάνω διεκδικήσεις (κατ’ αλφαβητική σειρά):
Γουδή-Κοκόζη, Ξανθίππη
Ζαχαριάδου, Ζωή
Καπέλα, Στέλλα
Καριώτης, Γιώργος
Κόπανου, Γεωργία
Κοριτσίδης, Ιωάννης
Νικηφόρου, Άγγελος
Παλάζη, Μαριάνθη
Τζιάνης, Βασίλης
Επισυνάπτουμε τα παρακάτω έγγραφα και εικόνες:
1. Ερώτηση Βουλευτού κ. Κυριακής Μάλαμα προς Υπουργούς: Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Α.Π.: 3586/21.02.2025.
2. Υπουργείο Πολιτισμού προς Βουλή των Ελλήνων και κοινοποίηση προς: Βουλευτή και Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Α.Π.: 79051/18.03.2025.
3. Υπουργείο Εσωτερικών προς Βουλή των Ελλήνων και κοινοποίηση προς Βουλευτή Α.Π.: 16078/26.03.2025.
4. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς Βουλή των Ελλήνων και κοινοποίηση προς Βουλευτή και Υπουργεία: Πολιτισμού, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΥΠΣΥΝ/21180/601/03.07.2025
5. Εικόνες οικοπέδου που πωλείται λίγο πιο πάνω από το Γυμνάσιο Νέων Επιβατών”.











