Γιάννης Ιωαννίδης: Συγκίνηση & θλίψη στην επιμνημόσυνη δέηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιάννης Ιωαννίδης: Συγκίνηση & θλίψη στην επιμνημόσυνη δέηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Με βαθειά συγκίνηση και σεβασμό, η Ελλάδα αποχαιρετά έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του αθλητισμού, τον Γιάννη Ιωαννίδη.
«Κοουτσάρα μου, το παιχνίδι δεν τέλειωσε»

«Πάντοτε ζητούσες να σε προσφωνούν κόουτς και τίποτε άλλο. Κοουτσάρα μου θα σου πω κάτι. Το παιχνίδι δεν τελείωσε, απλώς πήρες ένα τάιμ άουτ για να το συνεχίσεις στα επουράνια γήπεδα, περνώντας στην αθανασία. Ένα τραγούδι της αγαπημένης σου Μαρινέλας λέει ‘καμιά φορά λέω να αλλάξω ουρανό, μα δεν, μα δεν υπάρχουν δρόμοι’. Εσύ όμως μπαμπά μου τους βρήκες αυτούς τους δρόμους».

Με τρεμάμενη φωνή η κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη, Θεοδώρα Ελένη Ιωαννίδη, εκφωνεί τον επικήδειο. Λόγια καρδιάς για έναν ξεχωριστό προπονητή, είδωλο εκατομμυρίων ανθρώπων. Για εκείνην όμως, πάντα θα είναι ο μονακριβός μπαμπάς της.

«Εδώ είναι όλοι για να σου πούνε το τελευταίο ‘αντίο’, να σου φωνάξουν σιωπηλά το πόσο σε αγαπάμε και τι θα σημαίνεις πάντα για την οικογένειά σου, το μπάσκετ, για τον αθλητισμό, για ολόκληρη την Ελλάδα. Έφυγες νωρίς και ένδοξα μπαμπά».

Ήταν όλοι εκεί

Και ήταν όλοι εκεί, όσοι τον λάτρεψαν και πολέμησαν στο πλευρό του.

«Ο άνθρωπος έκανε τόσα πολλά πράγματα για να δώσει ώθηση στο μπάσκετ, μπήκε το μπάσκετ σε όλα τα σπίτια. Νομίζω πως προσπαθούσε πάντα να είναι τέλειος», είπε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

«Φεύγει ο ξανθός και παίρνει μαζί του τρομερά έντονες στιγμές που ζήσαμε είτε ως αντίπαλοι είτε ως συνεργάτες. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στη Γιούλα και την κόρη του. Θεωρώ ότι ο ξανθός δεν έχει τιμηθεί όσο θα έπρεπε για όσα πρόσφερε επί τρεις δεκαετίες στο ελληνικό μπάσκετ. Ελπίζω να τιμηθεί μετά θάνατον», είπε ο Παναγιώτης Φασούλας.

«Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα στη χώρα μας, η οικογένεια του μπάσκετ ανεξαρτήτως χρωμάτων πάντα ήταν και παραμένει δεμένη, οπότε κάθε απώλεια είναι σημαντική για εμάς. Έβαλε τις βάσεις για να δούμε αυτά που είδαμε όλα τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω να βγουν κι άλλες προσωπικότητες στο μέλλον σαν τον κόουτς», δήλωσε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Αυτό που ένωνε όλους όσοι αποχαιρέτησαν τον «ξανθό», στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Άγιο Ιωάννη στη Βούλα, ήταν η αναγνώριση και ο σεβασμός στην αξία, την προσωπικότητα και σε όσα πρέσβευε ο Γιάννης Ιωαννίδης.

«Ήταν ένα κεφάλαιο μεγάλο για το ελληνικό μπάσκετ. Ήταν η αρχή για τη συνέχεια πολλών προπονητών ή παιχτών που έβγαζε ώστε να φτάσουμε κι εμείς ακόμα και στη δική μου γενιά και να συνεχιστεί αυτή η παρακαταθήκη που έχει αφήσει. Πάντα θα μείνει αθάνατος ο Ιωαννίδης», δήλωσε ο Γιάννης Μπουρούσης.

Με δάκρυα στα μάτια, η γυναίκα του Γιούλα αλλά και η κόρη του, μια κόρη που ήταν δώρο θεού όπως έλεγε, προσπαθούν να βρουν παρηγοριά στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων.

Στο τελευταίο «αντίο» βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Φιλίππου, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Δήμος Ντικούδης, ο Αντώνης Φώτσης, ο Ηλίας Ζούρος, οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Παπανικολάου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένας άνθρωπος που άφησε τεράστιο αποτύπωμα στο μπάσκετ σε όλους όσοι ασχολήθηκαν, παίκτες, προπονητές, παράγοντες. Νομίζω ότι το πέρασμ;a του ήταν τουλάχιστον πάρα πολύ έντονο», ανέφερε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

«Τεράστια τιμή για όλους μας που ήταν, για όσοι τον γνωρίσαμε και είχαμε την ευκαιρία να συναναστραφούμε μαζί του, αλλά όσο ζει στη σκέψη των μπασκετικών πάντα θα βρίσκεται εδώ, πάντα θα έχει μια θέση στο μπάσκετ», είπε ο Κώστας Παπανικολάου.

Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η Alter Ego Media, η ΚΑΕ ΑΡΗΣ και άλλοι εκπρόσωποι της αθλητικής και πολιτικής σκηνής.

Η παρακαταθήκη του

Η παρακαταθήκη που άφησε στο μπάσκετ, τεράστια. Η φυσιογνωμία του εμβληματική, η προσωπικότητά του αλύγιστη και μαζί με τα κατορθώματά του, κάποιες εικόνες, με το τσιγάρο στο χέρι, το σακάκι στον ώμο, τα χαμόγελα μετά από νίκες, οι εκρήξεις.

Γιάννης Ιωαννίδης. «Έφυγε» στα 78.

Αφήστε μια απάντηση