Βαρτζόπουλος από Θέρμη: «Η Ε.Ε. αποβλέπει στην Ελλάδα για την ενεργειακή της αυτάρκεια» (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)
Με θέμα «Η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας – Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων» πραγματοποίησε εκδήλωση μπροστά σε πλήθος κόσμου στην κεντρική πλατεία της Θέρμης ο βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης
Βαρτζόπουλος.
Ο προσκεκλημένος Καθηγητής Κοιτασματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Γεωργακόπουλος επεσήμανε, ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί διακαώς να δει την προοπτική της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και της Ελλάδας για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Επί του παρόντος, και σε μια περίοδο μεγάλης ενεργειακής κρίσης, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 41% προέρχεται από τη Ρωσία, η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πλέον “κομβικό
παράγοντα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, καθόσον σε Ελλάδα, Κύπρο και Ν-Α Μεσόγειο φαίνεται να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Καθώς η παραγωγή από τις λεγόμενες “ώριμες” περιοχές συνεχίζει να μειώνεται, οι Εταιρείες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε περιοχές οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως ερευνηθεί, συνήθως σε υπεράκτιους στόχους σε μεγάλα βάθη. Αυτή η αλλαγή, η οποία μεταξύ άλλων οφείλεται και στις εξελίξεις της τεχνολογίας σε επίπεδο γεωφυσικών και γεωτρητικών ερευνών, αποτέλεσε τη βάση για το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για έρευνα για αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα αλλά και τη Ν-Α Μεσόγειο γενικότερα την τελευταία δεκαετία, ελκύοντας επενδύσεις όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Θεωρείται πως στην Ελλάδα και τη Ν-Α Μεσόγειο υπάρχουν οι γεωλογικές προϋποθέσεις για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων, κυρίως φυσικού αερίου και πως η περιοχή αυτή μπορεί να αποτελέσει τη νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε.»
Ο κ. Βαρτζόπουλος επεσήμανε ότι ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Απριλίου, σχετικά με την επανεκκίνηση των ερευνητικών εργασιών και επιτάχυνση -αναλόγως των αποτελεσμάτων- της παραγωγής.
Η εξωτερική μας πολιτική βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο υπογράμμισε ο Βουλευτής, ενώ αναφερόμενος στην Ουκρανική κρίση σημείωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν πραγματοποίησε ένα ιστορικό εγκληματικό λάθος. Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε απαισιόδοξος για πιθανή επίλυση των διμερών ζητημάτων και τόνισε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας δίνουν την δυνατότητα, να υποστηρίξουμε τον ενιαίο αμυντικό χώρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο, που συμπεριλαμβάνει φυσικά και την Κύπρο. Νόημα θα είχε, να σταθμεύσουμε εκεί μονίμως ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, όπως και να συναφθεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής εταιρείας υδρογονανθράκων, που θα διασφαλίσει τις εξορύξεις.
Όσον αφορά το Αιγαίο ο κ. Βαρτζόπουλος ανέπτυξε την άποψη, ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε την ευαισθησία των ευρωπαϊκών ακροατηρίων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος θέτοντας τις διαφορές μας υπό ένα εντελώς
διαφορετικό πρίσμα και δη όχι απλώς μιας διαμάχης για οικονομικές ζώνες και πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Εκεί η αλιεία και πλέον οι σημαντικότατες δυνατότητες ανανεωσίμων πηγών ενεργείας (αιολικά πάρκα θαλάσσια και σε νησίδες, αργότερα και κυματική ενέργεια) καθιστούν τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό επιτακτικό.
Οι Τούρκοι αλιείς είναι η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον στο Αιγαίο. Κατ´ αρχάς θα μπορούσαμε λοιπόν, υποστήριξε ο Βουλευτής, να επεκτείνουμε την αλιευτική μας ζώνη στα 12νμ. Πράγμα που επιτάσσει άλλωστε Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2013 σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε πολλά και σωστά, κατέληξε ο Βουλευτής.
Φυσικά γίνονται λάθη και παραλήψεις. Τα οποία διορθώνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, η ΝΔ είναι η μοναδική επιλογή.