Αύριο στο Κέντρο Υγείας: Ιατρείο για άτομα με μακροχρόνιο COVID-19

Αύριο στο Κέντρο Υγείας: Ιατρείο για άτομα με μακροχρόνιο COVID-19

Στο Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας λειτουργεί κάθε Τετάρτη Ιατρείο για άτομα που πάσχουν από μακροχρόνιο COVID-19 (Long COVID-19). Εάν έχετε αναρρώσει από τον COVID-19 αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε κάποια συμπτώματα, παρά το ότι έχει περάσει τουλάχιστον ένας μήνας, θα μπορούσατε να έχετε αυτό που είναι γνωστό ως σύνδρομο μετα-COVID (μακροχρόνιο COVID-19, Long COVID-19) και είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το ιατρείο μας ή να αναζητήσετε φροντίδα από το γιατρό σας.

Mερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID-19, περιλαμβάνουν τη δύσπνοια, τη γνωστική δυσλειτουργία, που συχνά αποκαλούμε «εγκεφαλική ομίχλη», καθώς και την κόπωση. Αυτά είναι τα τρία πιο κοινά. Έχουν υπάρξει όμως, περισσότερα από 200 συμπτώματα που έχουν πράγματι αναφερθεί σε ασθενείς. Οπότε αυτή η λίστα των συμπτωμάτων είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει πράγματα όπως πόνο στο στήθος, προβλήματα στην ομιλία, άγχος ή κατάθλιψη, μυϊκούς πόνους, πυρετό, απώλεια όσφρησης, απώλεια γεύσης.

Η κατανόησή μας για το πόσο διαρκεί αυτή η κατάσταση δεν είναι ακόμα απολύτως σαφής. Έχει περιγραφεί ότι η πάθηση μπορεί να διαρκέσει τρεις μήνες, ορισμένοι έχουν περιγράψει έως και έξι μήνες και ενδεχομένως έως και εννέα μήνες.

Κάθε άτομο που αναπτύσσει μακροχρόνιο COVID-19 θα πρέπει να αναζητήσει φροντίδα που θα περιλαμβάνει τον οικογενειακό γιατρό καθώς και σχετικούς γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή ειδικούς επαγγελματίες αποκατάστασης, ψυχικής υγείας. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη μια τεκμηριωμένη θεραπεία, καθώς ακόμη μαθαίνουμε περισσότερα για την πραγματική αιτία ή τον μηχανισμό ανάπτυξης της νόσου, έχουμε όμως πολλά να προσφέρουμε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας.

Υπάρχουν ακόμη πολλές μελέτες που πρέπει να γίνουν για να παρακολουθηθούν ασθενείς που αναπτύσσουν μακροχρόνιο COVID-19 και για να δούμε πότε τα συμπτώματά τους θα υποχωρήσουν ή τι θεραπευτικές προσεγγίσεις θα σας βοηθήσουν.
Η πρόληψη του COVID-19 είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η ανάπτυξη του μακροχρόνιου COVID-19, έτσι ο εμβολιασμός και τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας στα κατάλληλα μέρη, η σωματική απόσταση, το πλύσιμο των χεριών παραμένουν κρίσιμα όπλα.

Αφήστε μια απάντηση