Αφιέρωμα στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου

Αφιέρωμα στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου

Ενα πολύ ωραίο αφιέρωμα στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου, ετοίμασε και παρουσίασε το ταξιδιωτικό site travel.gr.

Διαβάστε το:

Η Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου είναι ένας ξεχωριστός υδροβιότοπος της βόρειας Ελλάδας, ο οποίος ανήκει στις επισήμως προστατευόμενες τοποθεσίες του δικτύου Natura 2000, έχοντας την ιδιαιτερότητα ότι συνδυάζει διαφορετικά είδη οικοτόπων. Προσφέρει δε τη δυνατότητα μιας εύκολης ημερήσιας εκδρομής λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, με την οποία συνδέεται και μέσω λεωφορείου, το Αγγελοχώρι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με 1.178 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) και ιστορία που χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ως το 1927, μάλιστα, ήταν γνωστό με το τουρκικό του όνομα Σοφουλάρ. Λόγω των αλυκών του, που συνδέονται με τη λιμνοθάλασσα, υπήρξε κέντρο παραγωγής αλατιού ήδη από το 1902, το οποίο μέχρι και τη δεκαετία του 1970 εξαγόταν με τσεκούρια και φτυάρια και μεταφερόταν κατόπιν με άλογα.

Η αμμώδης παραλία του χωριού προσελκύει επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η περιοχή αξιοποιείται και από όσους αγαπούν το σερφ. Παρ’ όλα αυτά παραμένει ένας προορισμός μάλλον ανεξερεύνητος για όσους δεν προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη ή τα γύρω μέρη, παρότι η λιμνοθάλασσα προσφέρεται για εκδρομές σε όλη τη διάρκεια του έτους (με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο καιρός είναι καλός).

Η λιμνοθάλασσα και ο υδροβιότοπός της

Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται 1 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του χωριού, απλώνεται συνολικά σε 3.772 στρέμματα και έχει σχήμα (περίπου) τετράγωνο. Είναι ενωμένη με αλμυρά έλη και χωρίζεται από τη θάλασσα (Θερμαϊκός κόλπος) με μία στενή, αμμώδη λωρίδα ακτής. Το βάθος της είναι πολύ μικρό, ενώ γύρω της υπάρχει πλούσια χλωρίδα, με καλαμώνες, κρίνους της θάλασσας, βούρλα και ασφοδέλους.

Η σημαντικότητά της οφείλεται στο ότι λειτουργεί ως μεταναστευτικός σταθμός και ως τόπος εύρεσης τροφής για έναν μεγάλο αριθμό υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών. Χάρη στους πληθυσμούς τους, η λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου προσφέρει μοναδικές εικόνες. Οι πληθυσμοί των φλαμίνγκο, για παράδειγμα, παρέχουν εντυπωσιακό θέαμα –ειδικά τον χειμώνα, όπου καταγράφονται συνήθως οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους. Αξίζει ωστόσο να ενημερωθείτε και για άλλα από τα περίπου 178 είδη πτηνών που ζουν ή περνούν από την περιοχή, ώστε να έχετε τον νου σας και για το νεροχελίδονο, τη χαλκόκοτα, τον καλαμοκανά, την αβοκέτα και τη χουλιαρόμυτα.

Πέρα από τα πουλιά, η λιμνοθάλασσα φιλοξενεί κι άλλα είδη ζωής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον παρατηρητικό επισκέπτη. Παρά το μικρό της βάθος, ας πούμε, ζουν εκεί τουλάχιστον 12 διαφορετικά ψάρια, μεταξύ των οποίων και σπάνιες παρουσίες όπως ο Ζαχαριάς και η Ταινιοσακοράφα. Σημειώστε επίσης ότι στον βυθό απλώνονται λιβάδια από το προστατευόμενο είδος Ποσειδωνία η Ωκεάνιος – θαλάσσιο φανερόγαμο ενδημικό στη Μεσόγειο– στα οποία ζουν τα εντυπωσιακά δίθυρα όστρακα που είναι γνωστά με το όνομα πίνα και βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο εξαφάνισης. Η αλιεία τους, ως εκ τούτου, είναι αυστηρά απαγορευμένη.

Στις όχθες της λιμνοθάλασσας, εντωμεταξύ, μπορείτε να δείτε λαγόγυρους (μικρούς εδαφόβιους σκίουρους), ασβούς και σκαντζόχοιρους, καθώς και είδη προστατευόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν τον πράσινο φρύνο και τον λαφίτη του Ασκληπιού. Ο οποίος ίσως τρομάζει όντας φίδι 2 μέτρων, είναι ωστόσο άκακο, μη δηλητηριώδες και σαφώς εντυπωσιακό, ως ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη. Έχετε επίσης τον νου σας για τη σπάνια αγριόγατα, η οποία βρίσκεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις.

Άλλα αξιοθέατα στο Αγγελοχώρι

Παρά τα εντυπωσιακά τοπία της και την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, η λιμνοθάλασσα δεν είναι το μόνο αξιοθέατο στο Αγγελοχώρι. Ευρισκόμενοι εκεί, μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε τις περίφημες αλυκές της περιοχής, αλλά κι έναν από τους πιο διάσημους διατηρητέους φάρους της Ελλάδας, καθώς και το Αυστρο-Οθωμανικό κάστρο.

Πηγή: travel.gr

Αφήστε μια απάντηση