Αποστολίδης: “Άκου, βλέπε, μελέτησε, ενεργοποιήσου, βοήθησε…”

Αποστολίδης: “Άκου, βλέπε, μελέτησε, ενεργοποιήσου, βοήθησε…”

Σε λίγες ημέρες έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο η διαδικασία εκλογής του “Συμπαραστάτη του Δημότη” για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο άξιος συνδημότης μας, Σωτήρης Αποστολίδης, κατέθεσε την υποψηφιότητά του και μίλησε στο BestCity.gr σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Διαβάστε αναλυτικά:

-Σωτήρη Αποστολίδη γιατί βάζεις υποψηφιότητα για την θέση του Συμπαραστάτη του δημότη.

“Γιατί θεωρώ ότι οι δυνατότητές μου καθώς και οι εμπειρίες μου ,ως σήμερα, μου το επιτρέπουν, ώστε να κατανοήσω πλήρως την σοβαρότητα αυτής της θέσης, την εμμονή που πρέπει να δείχνεις για να λυθούν προβλήματα των πολιτών, αλλά και την πλήρη ενασχόληση με τον ρόλο αυτό”

-Ποιες είναι οι γνώσεις σου γύρω από την τοπική αυτοδιοίκηση;

“Η πρόσφατη υποψηφιότητά μου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές , μου έδωσε την ευκαιρία να μπω βαθύτερα στον τρόπο λειτουργίας ως ένα βαθμό, ώστε να καταλάβω πως , κάποια πράγματα θέλουν πολύ κόπο και αγώνα για να επιτευχθούν και μεγάλη επιμονή ως προς την διερεύνηση τρόπων ώστε να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια μέσα από μια βραδυκίνητη γραφειοκρατική και νομική διαδικασία κι ότι τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις είναι πολύ λίγα , μπροστά στο δέος των πολλών εμποδίων και διαδικασιών”

-Όμως εσένα τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα τα λύσεις όλα τα επιμέρους θέματα που θα προκύπτουν; Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως υπάρχουν μαγικοί τρόποι επίλυσης των θεμάτων που εσύ κατέχεις καλύτερα , ενώ οι άλλοι συνυποψήφιοί σου, όχι ;

“Θα απαντήσω στην ερώτησή σας λέγοντας τα εξής. Τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσω περιμένω και είμαι προετοιμασμένος γι αυτό, μπορεί να είναι δεκάδες έως και εκατοντάδες. Αρα, θα πρέπει να υπάρχει χρόνος ώστε να ασχολείσαι με το καθένα πρόβλημα επίμονα και προσηλωμένα. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι πολύ καλά οργανωμένος καθώς και ενημερωμένος επί του νομικού τους πλαισίου. Προσωπικά προέχει η σωστή μηχανογράφηση και ηλεκτρονική τοποθέτηση των θεμάτων , ώστε με σύντομο τρόπο να επανέρχεσαι στο ζήτημα που θέλεις με όλο το ιστορικό του , αλλά και τα βήματα προόδου. Επομένως, θέλουμε μια σωστή database repository , πράγμα το οποίο δεν είναι άγνωστο σε μένα. Η επίλυση των θεμάτων δεν επέρχεται με τρόπο μαγικό. Επιτυγχάνεται όμως εάν είσαι σωστά οργανωμένος , ακολουθείς τα προβλεπόμενα σκαλοπάτια ενημέρωσης των αντίστοιχων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης , δημιουργείς προτάσεις και θέτεις θέματα προς το δημοτικό συμβούλιο , ετοιμάζεις εκθέσεις σχετικές και προσπαθείς να έχεις αμφίδρομη επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς αλλά και με τον πολίτη ώστε κι εκείνος να είναι ενήμερος επί της εξέλιξης του πρακτέου”

-Τι γνώμη έχεις για τους συνυποψήφιούς σου , για την επικείμενη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη; Γιατί εσύ και όχι κάποιος άλλος με πολλά χρόνια εμπειρίας στην τοπική αυτοδιοίκηση , με περισσότερες γνωριμίες και ευελιξία στον τρόπο διαχείρισης;

“Σέβομαι απόλυτα κατ αρχάς το δικαίωμα της υποψηφιότητας ως αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός που αισθάνεται ότι είναι ικανός να ενασχοληθεί με την θέση αυτή. Πρόκειται για ανθρώπους με μόρφωση και εμπειρία γι αυτό και πιστεύω πως θα κριθούμε με ορθολογικά κριτήρια από το δημοτικό συμβούλιο. Η θέση αυτή απαιτεί πλήρη προσήλωση και μεθοδικότητα. Δεν έχει να κάνει με παρατάξεις ή άλλου τύπου
πολιτικών επιλογών. Κανένας δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ως μόνιμο ή δεδομένο , διότι πολύ απλά, ουδείς είναι αναντικατάστατος. Σε όλα τα πράγματα πρέπει να υπάρχει διαδοχή. Είναι σύνηθες σπόρ , κάποιοι πιό παλιοί , να χαρακτηρίζουν κάθε νέα υποψηφιότητα ως άχρηστη , απαίδευτη και ανώριμη. Σε ότι αφορά τα κοινά , πάντα θα υπάρχει η καλοπροαίρετη κριτική αλλά και η κακοπροαίρετη όπως επιχειρείται με πολύ μεγάλη εμπάθεια από ιντερνετική φυλλάδα παραπληροφόρησης και με περισσή κακεντρέχεια. Η θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη , δεν έχει καμία σχέση με το αν είσαι από γνωστό σόι , αν έχεις γνωριμίες , ή οτιδήποτε άλλο. Ευελιξία και ικανότητα δεν έχει μόνο κάποιος που θεωρείται παλιός. Αυτά ανήκουν σ αυτούς που θέλουν να ισοπεδώνουν τους πάντες και τα πάντα υπό τον φόβο της
σύγκρισης και της ισότιμης μεταχείρισης. Επίσης δεν υπάρχουν άρχοντες που ασκούν ευελιξία με το μαγικό ραβδί. Υπάρχουν πλαίσια και κανόνες και προσπάθεια , όπου αυτή το επιτρέπει , για πρωτοβουλία που μπορεί να λύσει κάποιο πρόβλημα πιο άμεσα και με λιγότερα γραφειοκρατικά ή διαδικαστικά εμπόδια σε συνεννόηση και με την βοήθεια των αρμόδιων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οπότε θεωρώ πως , απλώς , λόγια περί εμπειρίας και ευελιξίας σε θέματα και προβλήματα κατά τρόπον γενικευμένο και πιθανώς αόριστο , υφέρπουν όχι σοβαρή , ενδεχομένως , διαχείριση ή αντιμετώπιση αποτελεσματική των προβλημάτων”.

-Εάν δεν σε ψηφίσει η ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου ποιά θα είναι η τοποθέτησή σου;

“Θα ήταν ψέμα να σας πω , πως δεν θα με στενοχωρούσε , αλλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο , θα σεβαστώ οπωσδήποτε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου , θα συγχαρώ τον επιτυχόντα με κάθε ειλικρίνεια και θα συνεχίσω να προσφέρομαι στις υπηρεσίες του δήμου μας , ως ένας εθελοντής στρατιώτης, όπου και όπως χρειαστεί”

-Και σε περίπτωση νίκης ;

“Θα αναλάβω τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω άμεσα για την πλήρη ενημέρωση , επί συνόλου των θεμάτων , σχετικά με το πλαίσιο των διαδικασιών και υποχρεώσεων που απορρέουν από την θέση αυτή”

-Πόσο χρόνο πιστεύεις πως θέλεις για να εναρμονιστείς ;

“Σε όλη μου την ζωή υπήρξα στρατιώτης και έτσι έχω μάθει να λειτουργώ. Οπότε θέλω να πιστεύω πως δεν θα χρειαστώ πολύ χρόνο”

-Πες μας πέντε λέξεις κλειδιά που αντιπροσωπεύουν την θέση αυτή.

“Άκου , βλέπε , μελέτησε , ενεργοποιήσου , βοήθησε..”