ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Απο τον Ανθιμο στον Ωρεών, Φιλόθεο-Ποιοι Μητροπολίτες αντιδρούν…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Απο τον Ανθιμο στον Ωρεών, Φιλόθεο-Ποιοι Μητροπολίτες αντιδρούν…

Η Απόφαση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου ήταν αποφασιστική και αναμενόμενη. Διετέλεσε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως από το 1974 έως και το 2004. Το 2004 όταν κοιμήθηκε ο Μακαριστός Παντελεήμων ο Β ο Χρυσαφάκης τότε ο Μακαριστός Χριστόδουλος πρότεινε στην Ιεραρχία τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο να μετατεθεί στην Γεροντική Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Ήταν μια υπόσχεση του Χριστοδούλου στον Άνθιμο από το 1998 όταν και οι δύο εκκλησιαστικοί άντρες κατήλθαν για να είναι υποψήφιοι Αρχιεπίσκοποι. Τότε, ο Μακαριστός Χριστόδουλος και αδελφικό φίλος του Άνθιμου του πρότεινε να αποσύρει στο Β γύρο των εκλογών την υποψηφιότητα του για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και με την υπόσχεση πως όταν χηρεύσει ο θρόνος της Θεσσαλονίκης θα τον μεταθέσει! Τότε, ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος απέσυρε την υποψηφιότητα του! Και όπως τελικά υποσχέθηκε ο Χριστόδουλος έτσι και έγινε!

Το 2004 δια μεταθέσεως εκλογής εκλέχτηκε ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στο Θρόνο της Αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Ο Άνθιμος παρόλο την ηλικία του που ανέλαβε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης από το 2004 μέχρι το 2023 επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο στην τοπική κοινωνία και εκκλησία.

Βέβαια, για το έργο του Άνθιμου θα αναφέρουμε σε άλλη ανάρτηση.

Όπως λένε πληροφορίες του BestCity.gr τοποτηρητής της Μητροπόλεως θα οριστεί τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κι όχι τελικά ο Μητροπολίτης Κασσανδρειας Νικόδημος για να έχει την πλήρη ευθύνη ο ίδιος ο Ιερωνυμος.

Όπως φαίνονται, θα είναι ομαλή η εκλογή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Επικρατέστερος είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος ένας νέος Ιεράρχης και συνεργάτης του Αρχιεπικσοπου Ιερωνυμου. Εάν τελικά επιτευχθεί αυτό που αναφέρουμε τότε η ψηφοφορία θα γίνει δια εκλογής.

Τελευταίο διάστημα, “βέτο” ασκούν οι Μητροπολίτες: Νεαπόλεως Βαρνάβας, Βέροιας Παντελεήμων (και οι δύο κατάγονται από την Θεσσαλονίκη) και επίμονα ο Σιδηροκάστρου Μακάριος (πνευματικό τέκνο του Άνθιμου) για ψηφοφορία δια μεταθέσεως. Αυτό ομως για να γίνει είναι πολύ δύσκολο για να συμπληρωθεί το ποσοστό των ψήφων δια μεταθέσεως! Εκτιμάμε πως δια μεταθεσεως θα ψηφίσουν 20 εκλέκτορες ενώ δια εκλογής 50 εκλέκτορες. Είδη ο Αρχιεπίσκοπος ελέγχει την Ιεραρχία ( υπενθυμίζουμε πως από τους 81 Ιεράρχες – οι 67 είναι εκλεγμένοι από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο).

Όποτε 5 του Οκτωβρίου όπως όλα φαίνονται εκλέγεται Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ο Ωρεών, Φιλόθεος. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει θρησκευτικό ηγέτη!

Αφήστε μια απάντηση