Αποκαλυπτικός Κωνσταντινίδης για Σημίτη, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση με ιστορική αναδρομή και αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, κάνει σήμερα ο πρώην βουλευτής και συντοπίτης μας, Λευτέρης Κωνσταντινίδης, με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικώς τα συνέδρια όλων των κομμάτων, διαφωνώντας με την υπάρχουσα φιλοσοφία.
Η ανάρτηση:
“ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ:
ΠΑΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Δεν παρακολούθησα το “συνέδριο”του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν παρακολουθώ για λόγους αρχής και τα αναιδώς αυτοαποκαλούμενα ως “συνέδρια”, των υπολοίπων κομμάτων. Ως εκ τούτου δεν δικαιούμαι και δεν νομιμοποιούμαι να κάνω καμιά κριτική. Εκείνο όμως το διαφημιζόμενο ως “συνέδριο των 5.700 συνέδρων”, με πήγε 32 χρόνια πίσω και μου έξυσε παλιές ανεπούλωτες πληγές. Θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς μια από τις πρώτες μου ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Εκλέχτηκα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις 8 Απριλίου του 1990. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς έγιναν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στην Ελλάδα. Μια εβδομάδα μετά, εντελώς τυχαία, συνέτρωγα σε ένα εστιατόριο των Αθηνών με τον Κώστα Σημίτη και τη σύζυγό του Δάφνη. Κατά τη διάρκεια του φαγητού, με σκωπτικό και ταυτόχρονα επιθετικό τρόπο, άνοιξε συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές που σιγά σιγά εξελίχθηκε σε σύγκρουση.
– “Λευτέρη, έμαθα ότι ήσουν ο αρχηγός των “ανταρτών” στη Θεσσαλονίκη”. Είπε με ένα γλυκόπικρο και ειρωνικό χαμόγελο.
– “Τι μου λες Κώστα; Αντάρτες στη Θεσσαλονίκη και εγώ ο αρχηγός τους; Τι μεγάλη τιμή για μένα!”
– “Βέβαια! Πήγες κόντρα στην απόφαση του Προέδρου και του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, για συνεργασία με τον Συνασπισμό στις δημοτικές εκλογές με κοινούς υποψηφίους. Εσύ αντίθετα υποστήριξες τους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη”.
-“Κώστα αφήνουμε λίγο στην άκρη τον πρόεδρο και να μιλήσουμε για το εκτελεστικό γραφείο”;
-“Ευχαρίστως”. Μου απάντησε.
-“Ξέρεις πόσο σε υπολήπτομαι και σε εκτιμώ σαν Κώστα Σημίτη. Θέλεις τώρα να μάθεις που σε έχω γραμμένο, και είναι παρούσα και η Δάφνη, σαν μέλος του εκτελεστικού γραφείου;”
-“Γιατί”. Μου απάντησε έκπληκτος και συνάμα θυμωμένος!
-“Ποιος σε εξέλεξε εσένα μέλος του εκτελεστικού γραφείου;”
-“Η κεντρική επιτροπή” είπε.
-“Η κεντρική επιτροπή; Ποια κεντρική επιτροπή;” Ξαναρώτησα.
-“Η κεντρική επιτροπή που εξελέγη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον προηγούμενο μήνα,στις αρχές Σεπτεμβρίου.”Μου απάντησε.
-” Ποιο συνέδριο; Αυτήν την χάβρα των Ιουδαίων, με 4.600 “συνέδρους”, που κατά περίπτωση ήταν χειροκροτητές και κατά περίπτωση γιουχαϊστές, την αποκαλείς εσύ συνέδριο;”
-“Εμείς το κάναμε έτσι, για να είναι το συνέδριό μας πιο ανοιχτό, πιο αντιπροσωπευτικό, πιο δημοκρατικό.” Απάντησε φανερά εκνευρισμένος.”
-“Ώστε έτσι; Εσύ δηλαδή που έκανες στη Γερμανία, με 65.000.000 πληθυσμό, και το SPD κάνει τα συνέδρια του με 520 συνέδρους, και εγώ που έκανα στη Σουηδία με 9.000.000 πληθυσμό, και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κάνει κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρόνο πριν τις εκλογές τους, συνέδριο, με 300 συνέδρους,δεν είναι αυτά ούτε ανοιχτά,ούτε αντιπροσωπευτικά,ούτε δημοκρατικά;!;!
Σίγουρα το γνωρίζεις ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας με 1.300.000.000 κατοίκους και με 72.000.000 μέλη, έκανε πριν δύο χρόνια συνέδριο στο Πεκίνο με 2.000 συνέδρους!!!
Τέλος, σε παρακαλώ Κώστα να διαβιβάσεις στο εκτελεστικό γραφείο την πρότασή μου που έχει ως εξής: Το επόμενο συνέδριο να γίνει στο ανοιχτό γήπεδο της Καλογρέζας με 80.000 συνέδρους, για να είναι ακόμη πιο ανοιχτό, ακόμη πιο αντιπροσωπευτικό, ακόμη πιο δημοκρατικό….”
Η συζήτηση αγρίεψε και το πρόσωπο του μετέπειτα πρωθυπουργού αναψοκοκκίνισε με αποτέλεσμα να συνεχίσουμε σε άλλο τόνο και σε άλλο ύφος που δεν είναι του παρόντος να πω.
Πέντε με δέκα χρόνια μετά ο πρώην υπουργός Παρασκευάς Αυγερινός έκανε μια δήλωση που έλεγε:
” Μόνον ο Τσαουσέσκου έκανε συνέδρια με 5.000 συνέδρους.”
– Εμείς τον ξεπεράσαμε!!! Μπράβο ΣΥΡΙΖΑ!!!”