ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μητρικό γάλα στη μαύρη αγορά – Πωλείται μέσω αγγελιών προς 1 ευρώ τα 10 ml (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μητρικό γάλα στη μαύρη αγορά – Πωλείται μέσω αγγελιών προς 1 ευρώ τα 10 ml (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρει πως υπάρχουν αρκετές γυναίκες που στρέφονται στη μαύρη αγορά και το παρεμπόριο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους σε μητρικό γάλα.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αγγελίες μάλιστα για την πώληση μητρικού γάλακτος.

«Παρέχεται άριστα συντηρημένο μητρικό γάλα στην Πεύκη», αναφέρεται σε μία αγγελία.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, πρόκειται για μία παράνομη και καθόλου ασφαλή πρακτική.

«Από την στιγμή που υπάρχει νόμιμη διαδικασία, η οποία δεν είναι απλά νόμιμη είναι και ασφαλής, είναι επικίνδυνο διότι το γάλα αυτό δεν ελέγχεται με τον τρόπο που πρέπει να ελέγχεται, δηλαδή δεν έχει ελεγχθεί η μητέρα για τυχόν μεταδοτικά νοσήματα, μικροβιακά ή ιογενή, και δεύτερον δεν ελέγχεται το γάλα το ίδιο για μικρόβια ή ιούς, δεν παστεριώνεται και δεν έχει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις για να διατεθεί για ανθρώπινη χρήση», είπε ο Γιώργος Δασκαλάκης, καθηγητής Γυναικολογίας – Μαιευτικής του ΕΚΠΑ.

Πόσο πωλείται

Η τιμή μάλιστα πώλησης του μητρικού γάλακτος φαίνεται να έχει πλαφόν το ένα ευρώ ανά 10 ml.

Πέρα από τους νέους γονείς ωστόσο, στους πιθανούς αγοραστές περιλαμβάνονται και ενήλικοι που εντάσσουν το μητρικό γάλα στη διατροφή τους προκειμένου να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τη μυϊκή τους μάζα.

«Υπάρχουν μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι είναι ένα φυσικό, ας πούμε, αναβολικό (σ.σ. το μητρικό γάλα) το οποίο, πραγματικά, μπορεί να τους βοηθήσει να πετύχουν αύξηση της μυϊκής μάζας και να έχουν καλύτερα αθλητικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο κ. Δασκαλάκης.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο πλαίσιο αυτό κινείται προς την υιοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες μητρικού γάλακτος το οποίο θα αφορά όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.