Απίστευτη ανακοίνωση “αντισεισμικής τρέλας” από Χατζηβαλάση, Μαυρομάτη και Παράσχου: ” Το γεωλογικό ρήγμα του Ανθεμούντα διασχίζει την Περαία…”

Απίστευτη ανακοίνωση “αντισεισμικής τρέλας” από Χατζηβαλάση, Μαυρομάτη και Παράσχου: ” Το γεωλογικό ρήγμα του Ανθεμούντα διασχίζει την Περαία…”

Μία “πανεπιστημιακή” ανακοίνωση εκπορευόμενη από τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία και απευθυνόμενη στον Δήμο Θερμαϊκού, εξέδωσαν σήμερα (ανήμερα Τσικνοπέμπτης) από κοινού οι δημοτικές παρατάξεις των κ.κ Χατζηβαλάση, Μαυρομάτη και Παράσχου. Θέμα η αντισεισμική προστασία του Δήμου και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε ο Δήμος μας να είναι ασφαλής σε ένα ενδεχόμενο παρόμοιου σεισμού ο οποίος δεν είναι απίθανος, καθώς όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: “Το γεωλογικό ρήγμα του Ανθεμούντα, το οποίο ξεκινά από το Γαλαρηνό, διασχίζει την Περαία και τους Νέους Επιβάτες, περνά πάνω από την Αγ. Τριάδα και εκτείνεται μέχρι τον θαλάσσιο χώρο δυτικά του Αγγελοχωρίου καθώς και το δεύτερο υποθαλάσσιο ρήγμα μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο, στα 100 μέτρα από την ακτή του δήμου μας. Οι μελετητές-επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την δυνητική ισχύ ενός σεισμικού φαινομένου στην περιοχή μας, το οποίο θεωρούν πιο επικίνδυνο από το γνωστό ρήγμα της Βόλβης, που ενεργοποιείται σε αναμενόμενα χρονικά διαστήματα”. Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος ακόμη και για τσουνάμι… Ο Θεός να μας φυλάει!

Διαβάστε αναλυτικά:

“Αντισεισμική προστασία του Δήμου μας.

Με κοινή ερώτηση προς τον Δήμαρχο, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Γιάννης Μαυρομάτης, Γιώργος Χατζηβαλάσης και Νίκος Παράσχου θέτουν το θέμα της αντισεισμικής ετοιμότητας του δήμου.

Όπως αναφέρουν στο έγγραφο τους:

Λαμβάνοντας αφορμή από τις εικόνες της συντριπτικής καταστροφής, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στη γειτονική μας χώρα, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την ετοιμότητα του δήμου μας να ανταποκριθεί σε παρόμοιες φυσικές καταστροφές.

Σχετικά πρόσφατες μελέτες έγκριτων πανεπιστημιακών, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον τοπικό τύπο, φέρνουν στην επιφάνεια το γεωλογικό ρήγμα του Ανθεμούντα, το οποίο ξεκινά από το Γαλαρηνό, διασχίζει την Περαία και τους Νέους Επιβάτες, περνά πάνω από την Αγ. Τριάδα και εκτείνεται μέχρι τον θαλάσσιο χώρο δυτικά του Αγγελοχωρίου καθώς και το δεύτερο υποθαλάσσιο ρήγμα μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο, στα 100 μέτρα από την ακτή του δήμου μας. Οι μελετητές-επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την δυνητική ισχύ ενός σεισμικού φαινομένου στην περιοχή μας, το οποίο θεωρούν πιο επικίνδυνο από το γνωστό ρήγμα της Βόλβης, που ενεργοποιείται σε αναμενόμενα χρονικά διαστήματα.

Πληροφορηθήκαμε ότι μέσα στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας και του Γενικού Σχεδίου «Ξενοκράτης», ο ΟΑΣΠ απέστειλε σε όλους τους δήμους το επικαιροποιημένο σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΙΙ, για την υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας, που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.

Μεταξύ των άλλων προβλέπονται:

🔺 Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Ο.Α.Σ.Π.
🔺 Εναρμόνιση σχεδίων πολιτικής προστασίας των εμπλεκομένων φορέων σύμφωνα με το νέο σχέδιο και σύνταξη των αντίστοιχων μνημονίων ενεργειών.
🔺 Εξασφάλιση των οικονομικών πόρων για την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στον αντίστοιχο σχεδιασμό.
🔺 Έλεγχος της λειτουργίας του συστήματος επικοινωνίας για τη διασφάλιση της ικανότητας ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων Φορέων και της λήψης αποφάσεων.
🔺 Έλεγχος καλής λειτουργίας και συντήρηση εξοπλισμού και μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
🔺 Κατάρτιση μνημονίων συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς με την μορφή Μητρώου Εργοληπτών (εταιρειών – φυσικών προσώπων) για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων προς ενίσχυση του έργου της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και της διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.
🔺 Πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση σεισμών και θαλασσίων κυμάτων βαρύτητας (τσουνάμι).
🔺 Συγκρότηση επιτροπών καταγραφής ζημιών για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης λόγω του σεισμού.
🔺 Επανέλεγχος και καταγραφή υπαίθριων χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού μετά από σεισμό.
🔺 Προσδιορισμός χώρων προσωρινής εναπόθεσης μπαζών μετά από σεισμό.
🔺 Κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ασκήσεων: α) του προσωπικού που εμπλέκεται σε δράσεις πολιτικής προστασίας και β) των μαθητών/σπουδαστών των Σχολείων/Σχολών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, που λειτουργούν στο δήμο μας.

Μετά από τα παραπάνω, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί για την εναρμόνιση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του δήμου με τις απαιτήσεις του σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΙΙ και να προχωρήσετε άμεσα στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για την δημιουργία –όπου απαιτείται- των απαιτούμενων κονδυλίων για την εφαρμογή του”.

Οπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μία ανακοίνωση που δημιουργεί εντυπώσεις και τίποτα παραπάνω. Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή του κ. Παράσχου σε όλο αυτό, παρά αυτοί καθ΄ αυτοί οι σεισμοί…

Εξάλλου με άλλη πρωινή ανακοίνωση οι τρεις παρατάξεις κάνουν γνωστό πως θα απέχουν από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο στο οποίο η διοίκηση Τσαμασλή θα παρουσιάσει τον απολογισμό της χρονιάς, υπογραμμίζοντας πως: ” Οι παρατάξεις μας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, θα απέχουν από την παρουσίαση –παρωδία του απολογισμού του. Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουμε προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ζητώντας την ακύρωση της”.

Αφήστε μια απάντηση