Αντίστροφη μέτρηση για το χτύπημα Ιράν & Χεζμπολάχ στο Ισραήλ (BINTEO)

Αντίστροφη μέτρηση για το χτύπημα Ιράν & Χεζμπολάχ στο Ισραήλ (BINTEO)

Στη Μέση Ανατολή, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα προς το Ιράν και τους συμμάχους του, εν αναμονή της σχεδιαζόμενης επίθεσης με στόχο το Ισραήλ.

Αραβικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως τα αντίποινα της Τεχεράνης μπορεί να έρθουν το επόμενο 48ωρο, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η επίθεση από το Ιράν ίσως να είναι ηπιότερη από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά, λόγω της πίεσης που ασκεί η Ουάσιγκτον.

Αντίστροφη μέτρηση

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που η Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο, εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες με στόχο το βόρειο Ισραήλ.

Σε αυτό το πολεμικό σκηνικό, οι σύμμαχοι της Τεχεράνης περιμένουν το «πράσινο φως» για τη σχεδιαζόμενη μαζική επίθεση με στόχο τα ισραηλινά εδάφη.

Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ ανέφερε στο διάγγελμά του: «Η απάντησή μας, Θεού θέλοντος, θα είναι ισχυρή και αποτελεσματική. Μένουν μόνο λίγες μέρες και νύχτες μέχρι να συναντηθούμε στο πεδίο της μάχης».

Ο ισραηλινός στρατός απαντάει στη Χεζμπολάχ, βάζοντας στο στόχαστρο αξιωματούχους της και αποθήκες πυρομαχικών. Το βόρειο Ισραήλ έχει οχυρωθεί με αυξημένες δυνάμεις, την ώρα που τουλάχιστον 20 χωριά στην ευρύτερη περιοχή έχουν εκκενωθεί.

Όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, με τα αραβικά ΜΜΕ μάλιστα να εκτιμούν ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι οι πλέον κρίσιμες. Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι οποιαδήποτε απάντηση μπορεί να έρθει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ή της Παρασκευής. Χθες και σήμερα, σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το Ιράν απαγορεύει τις πτήσεις πάνω από το έδαφος του λόγω στρατιωτικών ασκήσεων που γίνονται στην περιοχή.

Σε αυτό το πολεμικό κλίμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επισκέφθηκε κέντρο στρατολόγησης και προσπάθησε να εμψυχώσει του ισραηλινούς στρατιώτες.

Ηπιότερα τα ιρανικά αντίποινα εκτιμούν οι ΗΠΑ
Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στην εφημερίδα Washington Post, εκτιμούν πως τα αντίποινα της Τεχεράνης ίσως να είναι ηπιότερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά, λόγω της πίεσης που ασκεί η Ουάσιγκτον με την ενίσχυση των δυνάμεών της στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο.

«Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Οι ΗΠΑ δε θα ανεχτούν επιθέσεις εναντίον του προσωπικού τους στην περιοχή», τόνισε ο Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την Washington Post, το Ισραήλ παραδέχτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσαν την πληροφορία, ενώ μαζί με διαρροές που αφορούν το πρόσωπο του Νετανιάχου, αφήνουν να εννοηθεί η μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον Λευκό Οίκο προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Νέος ηγέτης της Χαμάς ο Γιαχία Σινουάρ

Την ίδια ώρα στη Γάζα, η Χαμάς όρισε τον Γιαχία Σινουάρ ως νέο πολιτικό της ηγέτη, στη θέση του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαμηνύει πως σαφής στόχος είναι η εξόντωση του 62χρονου, τον οποίο θεωρεί «εγκέφαλο» της επίθεσης ενάντια στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς, ο Σινουάρ ανέλαβε ως ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα το 2017. Για το Ισραήλ εκπροσωπεί τις πιο σκληροπυρηνικές και ασυμβίβαστες θέσεις στις τάξεις της ισλαμικής οργάνωσης. Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ τον έχουν κατατάξει στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες διεθνώς.